inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 22 januari 2016

Asterdorp, van schoremstad tot getto

Asterdorp, een dorpje aan de overkant van het IJ in Amsterdam, bestaat niet meer, en de herinnering aan dit 'vierde Joodse getto' vervaagt. Maar niet helemaal: filmmaakster Saskia van den Heuvel werkt aan twee documentaires over Asterdorp en haar bewoners. Zo wordt de geschiedenis van dit 'woonoord voor Joden' ruim zeventig jaar later alsnog aan de vergetelheid ontrukt.

In 1927 werden, ver van de bewoonde wereld, 132 huizen gebouwd met een muur eromheen en aanvankelijk slechts één toegangspoort. Asterdorp was bedoeld als wooncomplex annex heropvoedingsoord voor 'asociale gezinnen'.
Aan het begin van WOII werden de bewoners geleidelijk elders ondergebracht en vorderde de Duitse bezetter de vrijgekomen woningen voor Joden die op de nominatie stonden om te worden gedeporteerd. Van 307 Joden die er woonden, hebben 80 mensen de Holocaust overleefd. In december 2015 heeft de Duitse overheid Asterdorp officieel erkend als getto.

In 1955 is Asterdorp gesloopt. Alleen het poortgebouw aan de Asterdwarsweg 10 is blijven staan.
Daar wordt op International Holocaust Memorial Day 2016, 27 januari om 17.00 uur voor het eerst een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de vermoorde Joden die in Asterdorp een tijdelijk onderkomen hadden.

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Neem dan alstublieft een kaars mee. Om 17.15 uur, als de zon ondergaat, zullen de kaarsen worden ontstoken, en lezen leerlingen van het Bredero Lyceum, samen met anderen, de 227 namen van de vermoorde Asterdorpers. Rabbijn Amir Betsalel zal kaddiesj zeggen.
Maandag 14 maart houdt Saskia van den Heuvel voor Crescas een lezing, als laatste van de vijfdelige Crescas-lezingenreeks Helden en Schurken. Bij die gelegenheid zal ze beeldmateriaal van haar films laten zien en vertellen over haar onderzoek.

De crowdfunding voor Saskia's films loopt nog: zie asterdorp.nl. Op die website vindt u bovendien veel gedetailleerde informatie over de projecten.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook