sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 12 december 2014

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Karine Tuil schreef Een verzonnen leven, een spannende psychologische roman over de grenzen van menselijke maakbaarheid. Lege stad bevat de jeugdherinneringen van Guus Luijters (geboren 3 november 1943), die een indringend tijdsbeeld geven van het Amsterdam van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De 1344 pagina's van het magnum opus van Thomas Mann Jozef en zijn broers zijn avonturenroman, streekroman en liefdesroman in één. Het boek is sinds het verschijnen in oktober 2014 een literaire hit.

Engelstalig: Ook in het Engels verschijnt met regelmaat autobiografische getuigenisliteratuur over de Holocaust. In Outcry - Holocaust Memoirs vertelt Manny Steinberg (Radom, 1925), hoe hij als tiener vier kampen wist te overleven. Met dit boek lost hij de belofte in die hij bijna 70 jaar geleden aan zichzelf deed: dit afgrijselijke stuk wereldgeschiedenis voor de vergetelheid behoeden.

En verder:
- De onverwachte bestseller Een dwaze maagd van Ida Simons krijgt een vervolg met In memoriam Mizzi. Deze novelle werd voor het eerst gepubliceerd in 1956 en wordt in maart 2015 opnieuw uitgegeven.
- Bij de zeven kinderboeken die de Britse krant The Guardian als beste van 2014 selecteerde: Half a Man van Michael Morpurgo en The Story of Crime and Punishment van AB Yehoshua.
- Een recensie van Parade van gebeenten, een verzameling gedichten en reportages over de Eerste Wereldoorlog van Joseph Roth, verscheen op Tzum Literair Weblog.

Delen |