inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 30 augustus 2013

Joods Erfgoed Den Haag

In april ging de Stichting Joods Erfgoed Den Haag van start. Deze week vond in het Haags Historisch Museum de officiële presentatie plaats. Het doel van de stichting is het onder de aandacht brengen van het cultureel, religieus en maatschappelijk leven van de Joodse gemeenschap in Den Haag.

Den Haag was van oudsher de tweede belangrijke vestigingsplaats van Joden in Nederland, nà Amsterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden hier 17.000 Joden. De sporen van Joodse aanwezigheid in de Hofstad zijn na de oorlog voor een groot deel uitgewist. De Joodse wijk, waar veelal arme Asjkenaziem woonden – tegenwoordig ‘Chinatown’ – was na de oorlog sterk verkrot en is daarom grotendeels afgebroken. De synagoge in de Wagenstraat is tegenwoordig een moskee.

De stichting wil de nalatenschap van de vooroorlogse Haagse Joden zichtbaar maken, maar zeker ook aandacht besteden aan de huidige Joodse gemeenschap. Om dat te bereiken zal de stichting opkomen voor het behoud van het materieel en immaterieel erfgoed. Daarnaast zijn er plannen voor het geven van rondleidingen en het geven van voorlichting over jodendom op scholen en in musea. De stichting wil ondersteuning bieden aan activiteiten van de huidige Joodse gemeenschap en bij het oprichten en in stand houden van herinneringsmonumenten.

De website is nog in ontwikkeling, maar is nu al de moeite van het bezoeken waard.

Delen |