inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 22 februari 2013

De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is voortvarend bezig met het digitaliseren van historisch materiaal. Begin 2012 werd een groot aantal Nederlandstalige dagbladen uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten op internet beschikbaar gesteld, waardoor krantenartikelen, nieuwsberichten, advertenties en familieberichten uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw online te lezen zijn.

Vanaf 15 februari zijn nu ook 80 Nederlandse tijdschriften online gezet. Het betreft tijdschriften uit de periode 1850–1940 op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport, in totaal maar liefst 1,5 miljoen pagina’s. Het materiaal is afkomstig uit de collecties van de KB zelf, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Onderwijsinspectie.
De digitale collectie zal de komende tijd verder worden uitgebreid.

Een van de pareltjes onder de tijdschriften is De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad, dat zich als doel stelde ‘den kring van Joodsche lezers aangenaam toebereid “kosjer” geestesvoedsel (te willen) verschaffen’. Een schat aan informatie over Joods leven uit de late jaren twintig is hierin te vinden. Klik hier om zelf virtueel te bladeren in 'De Vrijdagavond'.

Klik hier voor de webdienst Tijdschriften 1850 - 1940.
Voor de webdienst Historische kranten: klik hier.

Veel van de opgenomen tijdschriften zijn vooral voor onderzoekers uit verschillende disciplines interessant, maar iedereen die belangstelling heeft voor de negentiende-eeuwse en vroegtwintigste-eeuwse geschiedenis kan met deze tijdschriften zijn hart ophalen.
Tik in het zoekveld bovenaan de pagina woorden als Joods, Joodsch, Joodschen, etc. en laat u verrassen!

Delen |