inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Nieuws

vrijdag 30 maart 2012

Joodse sporters - lezing bij WV-HEDW

De lezing, de tweede in een korte reeks bijzondere activiteiten van Crescas, vindt plaats op zondag 22 april op het terrein van voetbalclub WV-HEDW (de fusieclub van Wilhelmina Vooruit, Hortus en Eendracht Doet Winnen) in de Watergraafsmeer-Middenmeer. Een meer dan passende plek. Een monument ter nagedachtenis aan het grote aantal Joodse leden dat in de oorlog werd vermoord, markeert de toegang tot het terrein.

Over de Joodse sport in Nederland is niet veel bekend, en dat terwijl sportgeschiedenis een goed beeld geeft van de maatschappelijke omstandigheden van het moment. Als voorbeeld: Joodse hockeyspelers mochten van het Oostenrijkse comité alleen deelnemen aan de Olympische Spelen als ze hun achternamen zouden veranderen, en tijdens de oorlogsjaren werd de Joodse sport geïsoleerd, de beoefenaars gedeporteerd en vermoord. Een akelig nauwkeurige afspiegeling van de maatschappij.

De lezing wordt gegeven door Jurryt van de Vooren (1969), specialist op het gebied van sportgeschiedenis. Van de Vooren werkt bij het Olympisch Stadion, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor Sportief Erfgoed en bij VPRO Geschiedenis.

Zondag 22 april, Sportpark Middenmeer, aanvang 11.00 uur.

Klik hier voor meer informatie, en hier om u direct in te schrijven.

Delen |