Filmprogramma Forget & Remember

Gepubliceerd op: 23 september 2021

Hole in the Moon

Two Kuni Lemel

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

In de lopende tentoonstelling Forget & Remember worden verschillende films aangehaald door kunstenaarsduo Gil & Moti, waaronder Hole in the Moon (1964) en Two Kuni Lemel (1966). Deze twee films werden geproduceerd door Mordechai Navon, Moti’s grootvader. Navon speelde een belangrijke rol in de Israëlische filmindustrie. Tijdens de filmmiddag, die deel uitmaakt van het contextprogramma rond Forget & Remember, worden deze films vertoond in het auditorium van het Joods Historisch Museum. De films zijn in het Hebreeuws gesproken, maar worden Engels ondertiteld.

In Hole in the Moon, geregisseerd door Uri Zohar, arriveert de nieuwe immigrant Tzelnik in Jaffa. Hij opent een kiosk in de Negevwoestijn, waar nooit iemand langskomt. Zijn buurman Mizrachi opent een concurrerend bedrijf, recht tegenover Tzelnik. Ze kunnen beiden uitsluitend in leven blijven door hun producten aan elkaar te verkopen. Samen besluiten ze een nieuwe wereld te creëren buiten hun verbeelding.

In Two Kuni Lemel, van Israel Becker, zoekt rabbijn Pinchas een geschikte huwelijkskandidaat voor zijn dochter Carolina. Zij is verliefd op Max, haar leraar Frans. Haar vader wil echter niet dat ze met hem trouwt. Kuni Lemel ziet hij als een geschiktere match, ook al is Kuni blind aan een oog, loopt hij mank en stottert hij. Max is niet van plan om Carolina te laten lopen en doet zich voor als Kuni, zodat hij stiekem kan trouwen met zijn grote liefde. Maar of dat lukt blijft de vraag ...

Prijs: Entreeticket JCK + € 5,-

Type:
film
Wie:
Gil & Moti
Waar:
Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstaat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 8 oktober 2021
Tijd:
13.00 uur
Item in samenwerking met JCK.
Logo samenwerking 'JCK'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.