Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 11 maart 2021

De ogen van de astronoom

Adam Ehrlich Sachs

Amsterdam: Atlas Contact, 2020
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789025458232

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Janneke van der Meulen
Oorsponkelijke titel: The Organs of Sense

Adam Ehrlich Sachs baseert zijn roman op de gebeurtenissen rond een voorspelling uit 1666 waaraan geen geloof wordt gehecht: op 30 juni van datzelfde jaar zal heel Europa klokslag twaalf uur ’s middags vier seconden lang in volstrekte duisternis worden gehuld. Het gerucht gaat dat deze astronoom niet alleen de langste telescoop gebruikt die ooit werd gebouwd, maar dat hij tevens blind is. Is hij krankzinnig? Of is er iets anders aan de hand? Geobsedeerd door deze vragen besluit de dan nog jonge wetenschapper Gottfried Leibniz de astronoom te bezoeken en de waarheid te achterhalen. Als Leibniz bij het observatorium aankomt, duurt het nog maar drie uur voordat de zonsverduistering zal plaatsvinden – of zal uitblijven. Tijdens deze drie uur komt Leibniz aan de weet hoe de klaarblijkelijk blinde astronoom tot zijn voorspelling is gekomen. Maar ook: hoe hij het licht in zijn ogen is kwijtgeraakt.

Adam Ehrlich Sachs (1982) studeerde meteorologie en geschiedenis van de wetenschap aan Harvard University en was met zijn debuut Inher­it­ed Dis­or­ders: Stories, Parables, and Problems (117 korte schetsen over de vader-zoon relatie) een van de finalisten voor de 2017 Sami Rohr Prize for Jew­ish Lit­er­a­ture, ontving een National Endowment for the Arts Literature Fellowship en won in 2019 de Berlin Prize van de American Academy.

De vergeten kamer

Ann Mah

Amsterdam: Boekerij, 2020
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789022590553

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Mireille Vroege
Oorsponkelijke titel: The Lost Vintage

Kate, een jonge Amerikaanse vrouw, studeert voor haar diploma van sommelier. Ze gaat op bezoek bij de wijngaard van haar familie in Frankrijk om haar kennis van de lokale bourgogne nog wat aan te scherpen. Wanneer ze haar neef helpt bij het opruimen van de enorme wijnkelder, ontdekt ze een geheime schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog; daar vindt ze een stapel oude verzetspamfletten en een grote voorraad waardevolle wijnen. Geïntrigeerd begint ze te graven in haar familiegeschiedenis. Dan ontrafelt zich een verhaal dat al zestig jaar in de doofpot is gestopt: over een tienermeisje dat de bezetting probeerde te overleven zonder haar morele overtuigingen overboord te zetten.
Heeft haar vooraanstaande familie, groot geworden in de wijnhandel, zich in de oorlog misschien niet zo goed gedragen als zij altijd dacht?


Ann Mah woont in Parijs en Washington en schrijft over reizen en eten. Haar artikelen worden onder andere gepubliceerd in The New York Times Travel, Bon Appetit en Vogue. Haar eerdere boeken, Kitchen Chinese en Mastering the Art of French Eating werden genomineerd voor prijzen van Amazon en Elle. Na het winnen van een culinaire beurs vertrok ze naar Italië om haar wijnkennis te vergroten.

Door het boek Geen makke schapen (2021) van Martijn Katan is de kwestie van Joden in het verzet opnieuw onder de aandacht gekomen. De vader van schrijfster en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg (1942-2019) verloor vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet het leven. Ze stelde het verhaal samen aan de hand van de briefwisseling tussen haar ouders Bob en Mimi en maakte er een prachtig, rijk geïllustreerd ebook van.

De onschuld in deze in 1932 begonnen doorsnee correspondentie van de jonge geliefden Bon en Mimi – ze zijn 17 en 18 wanneer ze elkaar leren kennen – verandert tijdens de oorlog in een schrijnende briefwisseling tussen een ondergedoken Joodse vrouw met baby en een door de Duitsers gevangengenomen Joodse verzetsstrijder.

We maakten weer een rondje door de verse ramsj

Kardemom en andere exotische specerijen
Bakken met smaken uit het Oosten

Chetna Makan

Utrecht: Veltman Uitgevers, 2017
Aantal blz.: 214
ISBN: 9789048314034
Oorsponkelijke titel: The Cardamom Trail. Chetna Bakes with Flavours of the East

De uit India afkomstige Chetna Makan viel tijdens The Great British Bake Off 2014 op door het inventieve gebruik van specerijen in haar baksels. Ook in dit kookboek combineert Makan exotische specerijen met traditionele taarten (amandel-koffietaart, chocolademoussetaart met chilipeper), cakes (limoencake met zwart sesamzaad) en koekjes (kokoskoekjes met pijnboompitten), maar ook met zoete en hartige Indiase baksels als cashew-paneerkofta's. Ook brood krijgt een apart hoofdstuk, uiteraard met verrassende kruiderij. Het boek sluit af met enkele bijgerechten uit de Indiase keuken (chutneys, pickles en raita's).
Tussen de recepten door staat informatie over de specerijen met een overzichtje in welke baksels ze worden gebruikt. De recepten zijn helder geschreven met een korte persoonlijke inleiding van de auteur. Het register is wel uitgebreid, maar niet volledig. De foto's bij de meeste baksels laten het prachtige eindresultaat zien zonder dat je als koker wordt ontmoedigd: je krijgt direct zin om uit dit boek te koken. Een feest van smaken.Chetna Makan werd in 1979 geboren in Jabalpur, een stad in Midden-India. Ze is afgestudeerd aan een mode-academie en werkte als modeontwerpster in Mumbai voordat ze in 2003 naar Engeland verhuisde. Ze bereikte de halve finale in het Britse tv-programma The Great British Bake Off 2014. Als chef en kookboekschrijfster maakte Chetna Makan naam met haar unieke recepten, waarin ze kleurige specerijen en andere Indiase ingrediënten aan traditionele westerse lekkernijen toevoegt. Chetna heeft uiteraard ook haar eigen website, waar je heerlijke recepten vindt.

De laatste trein naar vrijheid
Het verhaal van Truus Wijsmuller, de oorlogsheldin die duizenden Joodse kinderen redde

Meg Waite Clayton

Amsterdam: Amsterdam: HarperCollins Nederland, 2020
Aantal blz.: 477
ISBN: 9789402704815

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Karin de Haas
Oorsponkelijke titel: The Last Train to London

Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt ingrijpend te veranderen. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is 'tante' Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS'er Adolf Eichmann om de kinderen te redden … In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?

Licht beschadigde uitgave.

Wil je De laatste trein naar vrijheid kopen? Klik op de titel!

De laatste trein naar vrijheid is de roman waarmee Meg Waite Clayton (1959) internationaal doorbrak. Zes eerdere romans haalden de bestsellerlijst van The New York Times. Ze publiceerde artikelen in onder meer The Washington Post en Forbes, vaak over de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd. Meg Waite Clayton woont in Californië.

De God van Galilea
Hoe een verboden religie de wereld veroverde

Bart D. Ehrman

Amsterdam: Balans, 2018
Aantal blz.: 260
ISBN: 9789460038266

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Ineke van den Elskamp, Pon Ruiter
Oorsponkelijke titel: The Triumph of Christianity: How a Forbidden Religion Swept the World

De onstuitbare opkomst van het christendom tijdens de eerste vier eeuwen van onze jaartelling is de grootste culturele revolutie die de wereld ooit heeft gezien. Wat begon met een timmermanszoon en een paar vissers, groeide uit tot een veenbrand van persoonlijk beleden geloof, die het Romeinse rijk in alle opzichten ondermijnde.

Twee ideologieën botsten radicaal op elkaar. Aan de ene kant die van millennia oude waarden, gebaseerd op macht: keizers en koningen heersten als bijna-goden over hun onderdanen, meesters over hun slaven, mannen over hun vrouwen. Oorlog was normaal en het afslachten van overwonnenen acceptabel en nuttig.

De christenen beweerden het tegenovergestelde. Hun leiders predikten naastenliefde. De ene mens was niet beter dan de andere. Voor God was iedereen gelijk: de meester en de slaaf, de sterke en de zwakke. En dat idee bleek onweerstaanbaar.

In De God van Galilea beschrijft Ehrman helder en meeslepend de wereld van de Romeinen en de heidenen, en het gevecht tussen het oude en nieuwe wereldbeeld. Het resultaat is een historisch meesterwerk, waarin de culturele, filosofische en maatschappelijke problemen van toen nog altijd herkenbaar blijken.

Bart D. Ehrman (1955) is hoogleraar godsdienstwetenschappen. Hij is een autoriteit op het gebied van het Nieuwe Testament en de vroegchristelijke geschiedenis. Eerder publiceerde hij onder andere de bestsellers Misquoting Jesus en How Jesus Became God.

En dan nog dit:

  • Wie zijn tweedehands boeken via bol.com te koop aan bood moet na 3 mei 2021 naar andere kanalen zoeken: de blauwe bolle gooit tweedehandsboeken van particulieren uit het aanbod. Dat is jammer, want vaak genoeg waren niet meer nieuw leverbare boeken daar nog wel te vinden, en bovendien in goede staat.
  • Tzum meldt dat in Amerika zes kinderboeken van Dr. Seuss uit de handel zijn genomen. De aanleiding: heel erg stereotype voorstellingen
  • We vonden op Tzum nog wat moois: een essay van Ellen Krol over Ida Vos. Niet helemaal recent, maar wel erg de moeite waard.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.