Hester van blonde Mietje

Een Joodse familiegeschiedenis in de Rotterdamse Zandstraatbuurt

Gepubliceerd op: 18 augustus 2022

Hester van blonde Mietje
Een Joodse familiegeschiedenis in de Rotterdamse Zandstraatbuurt

Maaike van Arend

Soest: Boekscout, 2022
Aantal blz.: 238

Ook als e-book verkrijgbaar

In de eerste helft van de negentiende eeuw wordt de Joodse Hester in Leeuwarden geboren. Haar jeugd is niet makkelijk, want haar moeder verliest zich in drank en mannen na het overlijden van haar vader. Als ook haar moeder overlijdt, gaat Hester op zoek naar een beter bestaan in de grote stad.

Eenmaal in Amsterdam lijkt haar leven een stuk makkelijker te worden, maar een misdrijf gooit roet in het eten. Daarom vertrekt ze naar Rotterdam, waar haar zus in de beruchte Zandstraatbuurt woont. In principe lijkt het een negatieve keer van de omstandigheden te zijn, maar dat blijkt anders uit te pakken wanneer ze Daniël leert kennen.


Leuk om als achtergrond te lezen: het lemma Hester Drielsma op Joodserfgoedrotterdam.nl.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.