Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

De documentaire Rumbula's Echo, over het bloedbad dat op 30 november en 8 december in een bosrijk gebied vlak buiten de Letse hoofdstad Riga door de Dutsers werd aangericht, is bijna klaar. De film gaat vier uur duren en wordt in zeven talen uitgebracht. De voortgang van de productie is te volgen op Facebook/RumbulasEchoFilm: heel veel informatie vind je op  de website van de film.

In 2007 werd er een opname gemaakt van het Miami Boys Choir, een groep Joodse jongeren die de song 'Jeroesjalajiem' zingen. Niemand had kunnen bedenken dat die video viral zou gaan op het sociale medium TikTok. De nu volwassen leden van het Miami Boys Choir zeggen dat ze nog steeds verbijsterd zijn over hun onverwachte roem. Op NBC News lees je het hele verhaal.

David Dayag is amateur astronoom. Hij maakte met zijn telescoop een opzienbarende time lapse opname van de zon, 30 secondes die laten zien dat het centrum van ons zonnestelsel een kolkende vuurbal is. Times of Israel zocht Deddy, zoals de sterrenkijker zichzelf noemt, op en schreef erover in With a 93-million-mile zoom, a Netanya stargazer snaps the sun up close and personal.

Heb je met veel moeite de perfecte etrog gevonden, maar wat doe je ermee na afloop van Soekot? Je kunt ze natuurlijk tussen je linnengoed stoppen, dat ruikt lekker en houdt beestjes op afstand, maar je kunt er ook etrogcello van maken! Net als bij limoncello wordt alleen de schil gebruikt. Niet moeilijk, en als-ie klaar is, erg lekker! Lees meer in Israel21C: Etrogcello, anyone?

Rapper Kanye West haalde het internationale nieuws omdat hij onlangs op Twitter en Instagram antisemitische uitlatingen deed en complottheorieën de wereld in slingerde. Zijn accounts zijn voorlopig niet bruikbaar. Hey Alma nam wat hij zei onder de loep in Kanye West’s Antisemitism, Explained. Het artikel heeft ook een gewraakt fragment van Fox News.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.