Melech Berger: Conditions for a Flourishing Humanity

Unieke schilderijen gemaakt met materialen uit de natuur

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Op dit moment valt er via de website van het Tel Aviv Museum of Art, naast Eli Singalovski’s tentoonstelling Formal Solutions, nóg een expositie met 360 graden view te bekijken: Conditions for a Flourishing Humanity. Het is een overzichtstentoonstelling met de beste werken uit het oeuvre van Melech Berger (1926), geselecteerd door conservator Ruth Direktor en assistent-conservator Galit Landau Epstein.

Berger is 94 jaar oud. Toch is dit zijn allereerste museumtentoonstelling. Maar hij is zeker geen nieuwkomer: vanaf de jaren zeventig maakt hij schilderijen van materialen uit de natuur (zoals zonnebloempitten en andere zaden, twijgen, veren, dadelpalmschors, kleine kiezelstenen en poeder dat uit stenen is geplet).
Deze natuurlijke materialen dragen bij aan de boodschap die hij met zijn kunst wil uitdragen en zijn zodoende een weerspiegeling van zijn menselijke, maatschappelijke en politieke waarden. De esthetiek van zijn werk verwijst bovendien naar verschillende bronnen: geïllustreerde manuscripten, middeleeuwse boekbeschrijvingen van de seizoenen, muurschilderingen uit Latijns-Amerika, futuristische schildertaal en posters in de stijl van het socialistisch realisme.

Kunstcritici noemen Melech Berger "een absolute verrassing" en zien hem als hét bewijs dat je nooit te oud bent om als debutant te exposeren.
Type:
tentoonstelling
Wie:
Tel Aviv Museum of Art
Waar:
Online
Wanneer:
donderdag 21 januari 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.