The Incandescent Threads

Gepubliceerd op: 7 juli 2022

The Incandescent Threads

Richard Zimler

Cadigan, UK: Parthian Books, 2022
Aantal blz.: 512
ISBN: 9781913640644

Ook als e-book verkrijgbaar

Benjamin Zarco en zijn neef Shelly zijn de enige twee leden van hun familie die de Sjoa hebben overleefd. In de decennia daarna hebben beide mannen, die een unieke intense band hebben met elkaar, geleerd te leven met het bewustzijn dat zij als enigen nog leven, terwijl de vraag waarom zij gespaard zijn gebleven als een loden last op hun schouders rust.
Benni, die de oorlog overleefde dankzij een vriendelijke pianoleraar die hem als kind verborgen hield, wil niets weten van het verleden. Hij is geobsedeerd door de kabbala en vooral door de 'gloeiende draden' - bijna onzichtbare vezels waarvan hij gelooft dat ze alles in het universum met elkaar verbinden. Maar zijn geloof in de mystiek wordt op de proef gesteld als de geboorte van zijn zoon geesten uit het verleden terugbrengt. Shelly - verbluffend knap, charmant en uitbundig biseksueel - meent dat de geneugten van het vlees zijn enige uitweg zijn en hij grijpt dan ook elke gelegenheid aan om aan zijn verlangens toe te geven. Maar dan krijgt hij een relatie met een Canadese kunstenaar die als soldaat Bergen-Belsen hielp bevrijden en daardoor zwaar getraumatiseerd is. Misschien is er wel een verband te leggen met een van de overleden familieleden.

Zilmer vertelt het verhaal in zes gedeeltes, waarin de lezer van het Polen van na de Tweede Wereldoorlog terechtkomt in het hedendaagse New York en Boston, waar vrienden en familieleden van Benni en Shelly vertellen over de invloed op en betekenis van de neven op hun levens. Het zijn deze intieme verhalen waarin misschien wel het antwoord ligt waarom zij zijn blijven leven, en wat hun band uniek maakt.

De Amerikaans-Portugese Richard Zimler (1956) is schrijver van boeken die hem al verschillende prijzen hebben opgeleverd: in 1994 een National Endowment of the Arts Fellowship in Fiction en in 1998 de Herodotus Award. The Last Kabbalist of Lisbon (1996) was een internationale bestseller.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.