Johnny en Jones

Van tieneridool tot nazislachtoffer

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

Johnny and Jones
Van tieneridool tot nazislachtoffer

Cees De Reus

Amsterdam: Brave New Books, 2021
Aantal blz.: 281
ISBN: 9789464353112

Johnny and Jones maakten als Joods muzikaal duo aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een grootse carrière. Hun prille loopbaan eindigde in het cabaret van Kamp Westerbork, het voorportaal van de dood, waar ze voor hun leven speelden. Alleen een paar muziekopnames zijn bewaard gebleven. Wel voerde de Nationale Opera in 2001 de kameropera Johnny & Jones op.

De historische roman Johnny and Jones, van tieneridool tot nazislachtoffer schildert de carrière van de twee swingende musici en vermengt het relaas met de lotgevallen van mensen die, net als zij, uiteindelijk in Westerbork terecht kwamen. Onder hen kampcommandant Albert Gemmeker, zijn rechterhand Kurt Schlesinger, een Duitse Jood, de regisseur van het kampcabaret Max Ehrlich en de in Nederland wonende Duitse econoom en Bijbelexegeet Friedrich Weinreb, die in z'n eentje de strijd aanbond met de bureaucratie van de bezetter.

De op feiten gebaseerde roman speelt tegen de achtergrond van de geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Maar het verhaal gaat ook over hoop en wanhoop, geborgenheid en angst, het eigen leven versus het leven van de ander, goed en kwaad, vrije of gedwongen keuzes. Hoe deze onbegrijpelijke gebeurtenis mogelijk was, blijft een interessante vraag.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.