Oog in oog

Memorabele ontmoetingen van Nederlanders en Vlamingen met exotische dieren

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

Oog in oog
Memorabele ontmoetingen van Nederlanders en Vlamingen met exotische dieren

René Zanderink, Maarten Frankenhuis

Amsterdam: Amsterdam University Press/ Walburg Press, 2021
Aantal blz.: 318
ISBN: 9789462496750

Al vanaf de tijd dat er werd gevist op haring en walvis trokken Nederlanders en Vlamingen met behulp van goede zeekaarten steeds verder de wereldzeeën op. Op hun reizen kwamen de zeevaarders in aanraking met grote en gevaarlijke land- en zeedieren zoals haaien, orka's, walrussen, zeekoeien, narwallen, ijsberen, maar ook leeuwen, tijgers, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, giraffen en komodovaranen. Al deze exoten vonden hun weg naar de Lage Landen. Daar werden ze geshowd in menagerieën, circussen en later dierentuinen. Nederland speelde een voortrekkersrol, vooral omdat de dieren veel geld opleverden. Pas veel later, toen het toerisme goed op gang kwam, gingen we de dieren massaal 'in het wild' van dichtbij bekijken, zodat er echt oog in oog contact ontstond. 

Aan de hand van talloze ooggetuigenverslagen, schilderijen en ander uniek beeldmateriaal uit archieven en privébezit worden memorabele zoölogische ontmoetingen beschreven met Nederlanders en Vlamingen in de hoofdrol.

René Zanderink is bioloog en journalist. Hij is oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Nieuwe Wildernis en schrijft voor diverse tijdschriften als Geschiedenis, Seasons, Origine en Landleven. Met Maarten Frankenhuis publiceerde hij de boeken Vorstelijk Vee en Huisdieren.

Maarten Frankenhuis is oud-directeur van Artis, werkte als dierenarts-onderzoeker in Diergaarde Blijdorp en was hoogleraar Bedrijfspluimveegeneeskunde aan de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Nu geeft hij lezingen, leidt hij natuurreizen en publiceert hij, onder anderen met René Zanderink, over de dierenwereld.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.