Joods Monument ‘Nooit meer teruggekomen’ onthuld

Gepubliceerd op: 30 september 2020

Het monument staat op de Prins Bernhardlaan, in de bocht van de Amsterdamseweg, en is een ontwerp van de Amstelveense Piet Cohen (84). Het bestaat uit twee delen: een uit cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van 166 mannen, vrouwen en kinderen die de Sjoa niet overleefden. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een briefje dat onderweg van Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid en symbool staat voor de vele briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven.
Het monument is een onderdeel van het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en een initiatief van David Serphos en Hugo van der Kooij van stichting Amstelveen Oranje.

Hugo van der Kooij opende de bijeenkomst en vertelde hoe het project met steun van de gemeente tot stand was gekomen. Daarna was het woord aan burgemeester Tjapko Poppens. De burgemeester benadrukte dat het monument belangrijk is voor Amstelveen: “Met dit monument krijgt het leed van de Amstelveense Joden eindelijk een tastbare plek in onze samenleving en blijven wij ons bewust van waar antisemitisme en buitensluiting toe kunnen leiden. De Jodenvervolging is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis die wij niet mogen vergeten.”

In zijn toespraak prees David Serphos het gemeentebestuur van Amstelveen dat zich de afgelopen vijf jaar achter het project heeft geschaard en de financiële middelen ter beschikking heeft gesteld aan Amstelveen Oranje om dit te realiseren. “Met het monument krijgen de slachtoffers eindelijk een rustplaats die wij kunnen bezoeken.” Ook David Serphos wees op het gevaar van uitsluiting en hoe het was begonnen op allerlei plaatsen in Amstelveen. Hij citeerde de koning die op 4 mei zei: “Sobibor begon in het Vondelpark met een bordje ‘Voor Joden verboden’.”

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.