Mozes' nalatenschap

Mensenrechten in historisch perspectief

Gepubliceerd op: 27 januari 2022

Mozes’ nalatenschap
Mensenrechten in historisch perspectief

Herman M. van Praag

Eindhoven: Damon, 2021
Aantal blz.: 264
ISBN: 9789463403153

Elke fatsoenlijke samenleving respecteert algemene mensenrechten, zoals onder andere vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Maar waar ligt de bakermat van het idee dat de mens grondrechten heeft en waar werden ze voor het eerst nader gespecificeerd?

In Mozes’ nalatenschap betoogt Herman M. van Praag dat fatsoen en rechtsregels hand in hand gaan en voert hij ons langs historische gebeurtenissen en documenten om te tonen dat de basis voor algemene mensenrechten te vinden is in de Tora. Opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.

Herman Meïr van Praag (1929) zat als jongen van 1942 tot 1945 in kampen in Barneveld, Westerbork en Theresiënstadt. Hij studeerde geneeskunde en was tot 1997 hoogleraar psychiatrie; hij is nu emeritus hoogleraar psychiatrie aan de universiteiten van Groningen, Utrecht, Maastricht en het Albert Einstein College of Medicine in New York.

Op 10 december 2021, de Dag van de Rechten voor de Mens, stond een interview met de auteur Herman M. van Praag in Dagblad Trouw en in het Reformatorisch Dagblad
Joop van der Elst interviewde professor van Praag over Mozes’ nalatenschap. Dat gesprek is terug te luisteren op Soundcloud.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.