Moshkele the Thief

A Rediscovered Novel

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Moshkeleh the Thief
A Rediscovered Novel

Sholom Aleichem

Philadelphia, PA: Jewish Publication Society, 2021
Aantal blz.: 88
ISBN: 9780827615151

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Curt Leviant
Oorsponkelijke titel: Moshkele Ganev

Moshkeleh is een robuuste kerel én een paardendief. Wanneer Tsireleh, de dochter van een herbergier, naar een klooster vlucht met de man van wie ze houdt - een niet-Jood die ze in de herberg heeft ontmoet - wendt de familie van de vernederde herbergier zich tot Moshkeleh om hulp, niet wetende dat ook hij verliefd op haar is. In Moshkele the Thief hebben Joden in het Russische nederzettingengebied omgang met niet-Joden, baanbrekend in de moderne Jiddisje literatuur. Sholom Aleichem breekt met de gangbare traditie van 'edelkeyt', puurheid in de Jiddisje wereld, waar geweld en de donkere kant van het leven waar mensen op het randje van respectabiliteit leven onbenoemd bleven. En dat is precies waar Moshkeleh zich in begeeft.

Wellicht is dat de reden dat deze novelle ontbreekt in de 28-delige standaardeditie van Sholom Aleichems verzameld werk zoals die na zijn overlijden in 1916 werd uitgegeven?

vertaler Curt Leviant schreef voor de Jewish Book Council het essay Sholom Ale­ichem’s Long-Lost Novel. Ook hij probeert een verklaring te vinden waarom Moshkele Ganev, door Alecheim zelf als een van zijn betere werken beschouwd, zo lang uit zicht gebleven is.Sholom Aleichem, pseudoniem van Sholom Rabinowitz (1859-1916), was aan het einde van de negentiende eeuw de meest gelezen schrijver in de geschiedenis van de Jiddisje literatuur. Zijn verhalen over Tevye de melkboer werden de basis voor de hitmusical Fiddler on the Roof.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.