Nieuw bij het Crescas Taleninstituut: Ladino!

Leer de taal van de Sefardische Joden aan de hand van poëzie

Gepubliceerd op: 23 juni 2022

Het Ladino, ook wel Joods-Spaans genoemd, heeft een rijke geschiedenis. was vanaf de Spaanse inquisitie eind vijftiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog de taal die door Joden in het hele Middellandse Zeegebied werd gesproken.De taal, die vanaf de Spaanse inquisitie eind vijftiende eeuw tot de Tweede Wereldoorlog door Joden in alle landen rond de Middellandse Zee werd gesproken, is in wezen vijftiende-eeuws Spaans, vermengd met woorden uit het Portugees, Frans, Italiaans, Arabisch, Grieks, Turks en Hebreeuws. Ladino is een rijke bron van Joodse poëzie, spreekwoorden, volksverhalen en liederen.

Het is die culturele insteek die Noam Vazana heeft gekozen voor haar cursus Ladino leren met gedichten. Voor elk van de acht lessen koos ze een gedicht dat je leert lezen, begrijpen en zingen. Ladino wordt geschreven in het Latijnse alfabet - je hoeft dus geen Hebreeuws te kunnen lezen om deel te nemen aan deze cursus.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.