Primo Levi na God

Verhalen van een nieuwe Bijbel

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

Primo Levi na God
Verhalen van een nieuwe Bijbel

Joyce Rondaij

Hilversum: Verbum, 2021
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789493028517

Hoe kun je schrijven over de mens en God na Auschwitz? Het ‘na’ in de titel verwijst naar het verlies dat Auschwitz veroorzaakte en de uitdaging die het betekende voor het denken over de mens en God, zowel in het werk van de Italiaans-Joodse scheikundige en schrijver Primo Levi, als in de theologie en filosofie.
Het boek focust op drie thema’s: onrechtvaardig lijden, chaos en schepping, en goed en kwaad. Het laat zien hoe Levi schreef over de mens en God na Auschwitz, en hoe zijn representaties theologisch kunnen worden gelezen ‘na God’. Daarvoor brengt Rondaij Levi’s werk in gesprek met denkers als Richard Kearney, Emmanuel Levinas en Catherine Keller.
Levi’s werk laat het belang zien van religieuze teksten om het verhaal van de mens te vertellen. Hij transformeert deze teksten, en geeft ze nieuwe betekenissen in nieuwe contexten. Hiermee zet hij de religieuze taal in voor een van de functies die zij altijd heeft gehad: betekenisverlening aan het zo complexe menselijk bestaan.

Theologe Joyce Rondaij (1990) promoveerde op 13 oktober 2020 aan de Protestants Theologische Universiteit op het proefschrift Primo Levi's Afters. Reading Primo Levi Theologically after God. Rondaij houdt zich bezig met de vraag wat het betekent om mens te zijn, in relatie tot de medemens, de niet-menselijke ander en God. In haar onderzoek combineert zij theologie, filosofie en literatuurwetenschappen. Tijdens de Nacht van het Jodendom op 17 maart 2019, een evenement van de Jonge Judaici, gaf Rondaij de lezing Geloven in de mens: Het verzet van Primo Levi. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.