IDFA 2021

Gepubliceerd op: 11 november 2021

De 34ste editie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam 2021 begint op woensdag 17 november en loopt door tot en met zondag 28 november.
In het programma vonden we een aantal films die we speciaal onder je aandacht willen brengen.
De titels van de films zijn weblinks die je naar de bijbehorende pagina op de website van IDFA brengen.

Babi Yar. Context
Sergei Loznitsa, Nederland, Oekraïne, 2021

Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden.
In een minutieus en volledig uit archiefbeelden opgebouwde documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en de nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten.

Figure–Ground
Tal Elkayam, Israël, 2021

Deze eerste lange documentaire van Tal Elkayam is een onorthodoxe verkenning van de bizarre realiteit van het Palestijns-Israëlische conflict. 

Een associatieve compilatie van found footage, geheel samengesteld uit YouTube-beelden van het strand bij Tel Aviv en de heuvels en valleien van de Westelijke Jordaanoever.

The First 54 Years – An Abbreviated Manual for Military Occupation 
Avi Mograbi,Frankrijk, Finland, Israël, Duitsland, 2021

Filmmaker Avi Mograbi vertelt het verhaal over 54 jaar Israëlische bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in de vorm van een handleiding. Stap voor stap en chronologisch legt hij uit hoe de militaire en politieke machinerie werkt en hoe daarmee een compleet volk systematisch wordt overheerst.

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song
Dan Geller, Dayna Goldfine, Verenigde Staten, 2021

“Al duizenden jaren zingen mensen Hallelujah om onze kleine reis hier op aarde te beamen”, zegt de legendarische Canadese zanger en dichter Leonard Cohen aan het begin van dit portret, waarin zijn bekendste en meest gecoverde nummer ‘Hallelujah’ centraal staat.

De film is opgebouwd uit niet eerder vertoond archiefmateriaal van bijzondere concerten en radio- en televisie-interviews van Cohen zelf en gesprekken met mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven en het (her)creëren van de song.

Housewitz. Thuiswitz
Oeke Hoogendijk, Nederland, 2021

Wat op het eerste gezicht heel gewone beelden lijken – een oudere vrouw in een woonkamer die televisie kijkt met haar kat – verandert geleidelijk in een uiterst beklemmend portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust. 

Zelfs de kerstboom, waar ze als een kind zo blij mee is, roept nog steeds de herinnering op aan Westerbork.

May God Be With You
Cléo Cohen, Frankrijk, 2021

In dit persoonlijke regiedebuut onderzoekt filmmaker Cléo Cohen haar identiteit als kleindochter van Joodse Arabieren die ooit vanuit Tunesië en Algerije naar Frankrijk emigreerden. 

In een intieme setting bevraagt Cohen haar vier grootouders voor de lens van haar camera over hun levensloop. Voelen ze zich sterker verbonden met het jodendom of met hun Arabische achtergrond? Hoe denken ze over hun huidige thuisland, ex-kolonisator Frankrijk? Voelen ze zich Afrikaans of Europees? En hoe hopen ze dat hun nageslacht de eigen identiteit vormgeeft?

O, Collecting Eggs Despite the Times
Pim Zwier, Nederland, 2021

De Duitse ornitholoog Max Schönwetter (1874-1961) verzamelde eieren van de meest uiteenlopende vogels. Hij maakte zijn levenswerk van de oölogie, zoals de wetenschap van het ei wordt genoemd.

Schönwetter ordende de wereld van het ei terwijl in de wereld om hem heen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog de chaos uitbrak. Zijn correspondentie met medewetenschappers en verzamelaars (te horen in voice-overs) schetst de tijdgeest en de monomane verzameldrang van Schönwetter en zijn collega’s.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film en de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award

Three Minutes – A Lengthening

Bianca Stigter, Nederland, Verenigd Koninkrijk, 2021

Op een gevonden vakantiefilmpje uit 1938 verdringen de Joodse inwoners van een klein Pools dorp zich uitgelaten voor de lens. De akelige, onontkoombare werkelijkheid is dat bijna niemand van hen de Sjoa overleefde.

In deze zoektocht wordt het drie minuten durende kleurenfilmfragment nauwkeurig bestudeerd door het keer op keer te herhalen. Wie zijn de mensen die in beeld verschijnen? Wat staat er in de korrelige letters boven de winkel?

IDFA Dialogue: WWII – Cinematic Excavations

In deze IDFA Dialogue komen auteurs van bijzondere films over de Tweede Wereldoorlog bijeen om na te denken over het vinden van nieuwe invalshoeken in het thema. 

Dit informele panel met Aliona van der Horst, Susana de Sousa Dias, Ansgar Shaefer, en Sergei Loznitsa zal worden gemodereerd door schrijfster Pamela Cohn. Hoe bouw je een relatie op met een verhaal dat iedereen kent? Hoe beïnvloedt de zwaarte van de canon de filmische keuzes, de logica, het denken? Het onderwerp - dat een genre op zichzelf werd - zal door de filmmakers worden verkend, samen met de gerelateerde cinematografische aspecten en bredere noties van herinnering en verleden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.