Brieven aan Camondo

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

Brieven aan Camondo

Edmund de Waal

Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
Aantal blz.: 128
ISBN: 9789403124513

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Reintje Ghoos en Pieter van der Sterre
Oorsponkelijke titel: Letters to Camondo

De Joodse bankiersfamilie Camondo vestigde zich in de jaren 1870 in Parijs. Ze betrokken een spectaculair stadspaleis aan het Parc Monceau, enkele deuren verwijderd van het huis van de familie Ephrussi – bekend uit De haas met ogen van barnsteen. De familie begaf zich in de hogere culturele kringen van de Parijse belle époque – de wereld van Proust, de gebroeders De Goncourt, maar ook van antisemitisme en de Dreyfus-affaire.
Graaf Moïse de Camondo vulde het huis voor zijn zoon Nissim met de grootste privécollectie van achttiende-eeuwse Franse kunst. Toen Nissim omkwam in de Eerste Wereldoorlog werd het huis een gedenkplaats en dat is het tot de dag van vandaag.
In 1942 werden Moïses dochter Béatrice en haar man en kinderen naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze werden omgebracht.

Dwalend door het huis brengt Edmund de Waal aan de hand van de voorwerpen, het meubilair en de kunst het huis en haar bewoners tot leven. De brieven die hij schrijft aan Camondo vormen een monument voor een unieke familie: toonaangevend in hun tijd, maar vermorzeld door de geschiedenis.

Edmund de Waal (1964) is keramist en schrijver. De wereldwijde bestseller De haas met ogen van barnsteen werd lovend ontvangen, genomineerd voor vele belangrijke prijzen en onderscheiden met onder meer de Costa Biography Award en de Royal Society of Literature Ondaatje Prize. Het boek is in meer dan dertig landen uitgebracht. In 2015 verscheen van zijn hand De witte weg

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.