Nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media

Gepubliceerd op: 15 april 2021

My Jewish Learning grijpt de Israëlische Onafhankelijksheidsdag, de 73e die op 15 april gevierd werd, aan voor Israël in vogelvlucht in het artikel Modern Israel at a Glance. Lijstjes en overzichten van de geschiedenis en de demografie en andere wetenswaardigheden. En alles up to date!

De overleden Britse prins Philip, hertog van Edinburgh, wordt door prominenten uit Joods Groot-Brittannië geëerd. Leiders en woordvoerders prijzen hem voor zijn warme gevoelens voor de Joodse gemeenschap en voor de wijze waarop hij die tegemoet trad. Ook halen ze herinneringen op aan de overleden echtgenoot van koningin Elizabeth II (94). Dit meldt de Jewish Chronicle (JC).


Philip werd op 10 juni 1921 geboren op Korfoe als Philip prins van Griekenland en Denemarken. Zijn moeder, prinses Alice von Battenberg en een achterkleindochter van de Britse koningin Victoria, , redde in de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie in Griekenland. Als prins-gemaal trad Philip geregeld in contact met de Joodse gemeenschap en bezocht Israël in 1994.

Herinneringen tot troost
Voorzitter Marie van der Zyl van de Raad van de Board of Deputies of British Jews – zeg maar het Britse Centraal Joods Overleg – eerde prins Philip vrijdag om zijn levenslange inzet voor de samenleving. Ze prees ‘zijn actieve dienst bij de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog’ en de ‘tienduizenden opdrachten die hij uitvoerde gedurende 6,5 decennia aan koninklijke plichtplegingen’. Van der Zyl: “Onze gedachten zijn vandaag bij de koninklijke familie. Het is onze oprechte hoop dat hun herinneringen aan prins Philip de komende tijd een troost voor hen zullen zijn.”

‘Onmetelijke bijdrage’
Voorzitter Jonathan Goldstein van de Jewish Leadership Council benadrukt de de hertog van Edinburgh’s inzet voor de maatschappij. Hij heeft ‘veel gelukkige herinneringen’ aan zijn band met de Joodse gemeenschap. Het Holocaust Educational Trust schreef vrijdag dat het verlies van Philip ‘door ons allemaal zal worden gevoeld’ en prees zijn ‘onmetelijke bijdrage’ aan het land. Met de jaren kwam de prinsgemaal bij de Joodse organisaties en in de Joodse gemeenschap op bezoek. Soms had hij ook filosofische en theologische gesprekken met rabbijnen en andere Joden over het Jodendom.

‘Laat mensen je voorbeeld volgen!’
Verschillende Britse rabbijnen hebben goede herinneringen aan Philip. Rabbijn Jonathan Romain schrijft in de JC: ‘Ik had het geluk hem van dichtbij te mogen zien, deel uit te maken van een speciale denktank die hij had opgericht en een aantal jaren met hem te mogen lunchen. Dus ik weet dat hij in staat was om de hooggeplaatsten en machtigen uit te dagen. Bij de bespreking van de benarde toestand van de Engelse Hooglanden, die de afgelopen jaren ontvolkt waren geraakt, begon een vooraanstaand deskundige dringend te pontificeren over hoe belangrijk het dat gewone mensen zich daar vestigen. “Waarom erover praten?”antwoordde de prins. “Als je wilt dat mensen dat doen, ga daar dan zelf heen en laat mensen je voorbeeld volgen!” De man zweeg.

Het vervolg van Britse Joden halen herinneringen op aan overleden prins Philip lees je op Jonet.nl.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Er wordt al geruime tijd reikhalzend naar uitgekeken, de televisieserie The Beauty Queen of Jerusalem, naar het gelijknamige roman van Sarit Yishai-Levi over het wedervaren van een Sefardische familie met als historische achtergrond de jaren voor en na de stichting van de nieuwe staat Israël.
Volgens familiewebsite Kveller is het nu al 'the most exciting Israeli show of 2021'. Je leest er smaakmakende informatie!

De serie wordt geproduceerd door Yes Studios, die ook tekent voor het wereldwijde succes Shtisel, en Gabriel Ermosa, de mannelijke hoofdfiguur, wordt gespeeld door Michael Aloni (Akiva in Shtisel).

In Times of Israel een boeiend verhaal over potscherven die wel eens de 'missing link' zouden kunnen bevatten in de lijn van geschreven taal van Egypte naar het Oostelijk Middellandsezeebekken. Zien we hier de allervroegste sporen van wat wij nu het alfabet noemen?



In A Requiem for Goliath schrijft Anne Roiphe over de strijd tussen David en de reus Goliath. 'Maar ook de Filistijnse reus had een moeder'…
Roiphe ontwikkelt een interessante gedachtengang.

In het SLAM, het Saint Louis Art Museum, is deze zomer een kostbare parochet (gordijn dat de kast met torarollen) te zien. Dit zeldzame, met goud en zilverdraad geborduurde textiel dateert ui het midden van de 18e eeuw en werd vervaardigd door Simhah Viterbo. Moment Magazine wijdt er een fraai geïllustreerd artikel aan.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.