Conversos - De eerste Joodse gemeenschap in Amsterdam

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Sefardische Joden of Conversos, die verdreven waren uit Spanje en Portugal, vormden rond 1600 een gemeenschap in Amsterdam, die daar bekend stond als 'De Portugese Natie'. Na generaties gedwongen te hebben geleefd als katholieken, wisten de meesten van hen weinig van het jodendom af.
Toen ze het in Amsterdam veilig genoeg achtten om terug te keren tot het geloof van hun voorouders, waaraan sommigen zich in het geheim hadden gehouden, moesten er veel praktische zaken geregeld worden. Zo moesten er rabbijnen komen om de leden van de gemeente Hebreeuws te leren en ze tegelijkertijd in het gareel te houden, ze moesten de Tora bestuderen en de Talmoed. En dit alles terwijl hun reputatie als gemeenschap bij de dominante samenleving gewaarborgd diende te worden.

Amsterdam was nog niet zo lang protestants en maakte als stad allerlei veranderingen door, waaronder de komst van grote groepen immigranten, zoals de Sefardiem. In dit onrustige, maar binnen Europa relatief vrije landschap, testten de Portugezen hun mogelijkheden. Hoe verhielden zich eigenlijk de stadse praktijken tot de formele besluiten? In deze lezing neemt Julia van der Krieke u mee naar het vroeg zeventiende-eeuwse Amsterdam, waarin leden van een nieuwe religieuze minderheid hun eerste stappen zetten in de Amsterdamse binnenstad. Onderhandelend over hun formele positie, onderwijl allerlei stoutigheden uithalend met dienstmeisjes, rondhangend op de bruggen in de stad, terwijl ze op zaterdag naar het postkantoor gingen en zo meer. Door middel van voorbeelden uit primaire bronnen krijgen we meer inzicht in deze kleurrijke tijd.

cursusnummer
8039
docent
Julia van der Krieke
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
15 december 2019
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00