Hamitbach HaParsi

Perzische Kookworkshops

Is het nou Iran of Perzië? Perzië was door de oude Grieken ooit gegeven aan Iran en werd daarom door het Westen ook wel Perzië genoemd. De inwoners hebben het echter altijd op Iran gehouden. De Perzische keuken is qua smaak heel subtiel. In plaats van pittige pepers bevat het juist veel milde smaakmakers, zoals oranjebloesem, saffraan en gedroogde limoen. Kenmerkend voor de Iraanse gerechten is dat ze vaak zure en zoete ingrediënten bevatten die goed in balans zijn.

Door het gevarieerde klimaat in Iran is de grond heel vruchtbaar. Het zijn de perfecte omstandigheden voor de nationale vrucht, de granaatappel, om te groeien. Het verwerken van fruit in hartige gerechten is kenmerkend voor de Iraanse keuken. Vruchten zoals granaatappels, pruimen, kersen en abrikozen worden gezouten en gedroogd en kunnen worden toegevoegd aan hartige gerechten, zoals soep en langzaam gegaarde stoofschotels.

De Perzische keuken kent geen voorgerechten, je krijgt je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bijgerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten.
Tijdens deze workshops gaan we onder andere khoresht maken (een stoofpot), een kruidige dikke groentesoep - ook wel aash genoemd, kookoo (omelet met groente), plov (witte rijst met groenten) en een variëteit aan salades. En natuurlijk maken we ook het onmisbare brood en een rijk toetje met oranjebloesem. Tot slot gaan we samen van een heerlijke lunch genieten!

cursusnummer
8050
docent
Esther Erwteman
plaats
Amsterdam
data
2x op zondag
17 november,
1 december 2019
tijd
10.30-14.00 uur
kosten
€ 70,00