Canetti & Kahanoff - Joodse auteurs

In samenwerking met de OBA

Tijdens, en in de nasleep van, opkomend nationalisme en de teloorgang van het traditionele imperialisme, reageerden twee Joodse auteurs, Veza Canetti (1897-1963) en Jacqueline Shohet Kahanoff (1917-1979) op deze gebeurtenissen op een enigszins vergelijkbare manier, hoewel op twee zeer verschillende geografische locaties en op twee heel verschillende momenten in de geschiedenis. Canetti woonde in Wenen en ontwikkelde haar gedachten in deze stad tijdens de val van de Habsburgse monarchie en de geboorte en ontwikkeling van Oostenrijk in de jaren 1910 en de vroege jaren '30.

Kahanoff leefde in Caïro, waar ze getuige was van de verzwakking van de Britse heerschappij in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, die uiteindelijk leidde tot de opkomst van Egypte als onafhankelijke staat, in 1952. Canetti werd in 1938 gedwongen in ballingschap te gaan, terwijl Kahanoff in 1940 besloot om vrijwillig Cairo te verlaten.

Zowel Canetti als Kahanoff ontwikkelden kosmopolitische, sociale modellen van co-existentie en daarmee een alternatief voor het reactionaire nationalisme van hun tijd. Representaties van geslachtsrollen en van maatschappelijke verwachtingen over vrouwen in het bijzonder, communiceren een feministische boodschap. Beiden laten in hun werk zien dat het uiteenvallen van patriarchale waarden in het voordeel is van vrouwen en andere kwetsbare groepen in de samenleving. Als vrouwen, maar ook als Joden, kregen Canetti en Kahanoff te maken met een sociaal-culturele marginalisatie die hun wereldbeeld en literaire expressie vorm gaf.

Celine 't Hart geeft ons een kijkje in het leven en denken van deze twee interessante vrouwen.

cursusnummer
8037
docent
Celine 't Hart
plaats
Amsterdam
datum
1x op donderdag
17 oktober 2019
tijd
19.00-20.00 uur
kosten
€ 15,00
OBA-leden: € 7,50