inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Onze experts

Peter Demant (1951) heeft geschiedenis gestuurd aan de UvA (Ph.D. 1988) en behaalde een livre-docência (post-doc) aan de Universidade de São Paulo in Brazilië. Hij is gespecialiseerd in Israël en de Palestijnen, het moderne Midden-Oosten en de Islamitische wereld. Hij heeft aan diverse universiteiten in binnen- en buitenland gedoceerd en was een aantal jaren projectdirecteur van IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information) in Jeruzalem. Van 2001 tot 2017 was hij als docent verbonden aan de Afdeling Geschiedenis en het International Relations Institute (IRI) van de Universidade de São Paulo. Tegenwoordig woont Demant weer in Nederland waar hij onder meer cursussen verzorgt bij Crescas en bij Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

Peter Demant

Shirley Ensel (1979) werd geboren in Haifa. Na het vervullen van haar militaire dienstplicht behaalde ze haar bachelor psychologie aan de Universiteit van Haifa. In 2005 kwam ze naar Nederland, waar ze een intensieve cursus Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam voltooide. In 2008 was ze klaar met haar master Joodse culturen aan de UvA, waarin ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van Joodse en Israëlische identiteit van Israëliërs buiten Israël en met name Israëliërs in Amsterdam. Shirley geeft al meerdere jaren Ivrietles, aan volwassenen en in het verleden op de Joodse basisschool Rosj Pina. In Israël gaf ze grammaticalessen Ivriet aan eindexamenstudenten.

Shirley Ensel

Oprichter en eigenaar van Esther’s Cookery, Esther Weissman-Erwteman (1977)
Esther’s Cookery is de enige vegetarische kookstudio van Amsterdam. Tijdens een workshop in de kookstudio bereid je een complete vegetarische maaltijd. Niet omdat vegetarisch eten nou zo hip is, maar omdat Esther iedereen wil laten zien en proeven dat koken met groenten niet moeilijk hoeft te zijn.
Vegetarisch eten is leuk en lekker: geen vleesvervangers en groenteburgers, maar kleurrijke recepten gemaakt van verse en duurzame producten, veelal uit eigen moestuin. De recepten zijn geïnspireerd op de Italiaanse, Syrische, Indiase, Turkse, midden oosten keuken en natuurlijk recepten uit de keuken van Esther’s moeder/oma. Bovenal is de kookstudio een plek waar mensen samen koken en een lekkere, leerzame en gezellige avond beleven. Samen koken en eten brengt mensen bij elkaar die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten.

Esther Erwteman

Jaap van Gelderen


Jaap van Gelderen (Rotterdam 1943), woont vanaf 1964 in Kampen waar hij studeerde en wetenschappelijk medewerker was. Zijn belangstelling voor de Joodse geschiedenis dateert al uit zijn vroegste jeugd. In Kampen woonde hij achter een pakhuis/garage: de vroegere synagoge (1847) aan de IJsselkant. Hij dook in de geschiedenis en begon te publiceren wat hij vond vanaf 1975 ("Veilige stad..."). Zo kwam hij in contact met personen met Kamper roots, in Nederland en Israël. Was betrokken bij de restauratie van de sjoel en de inrichting van de damesgalerij tot herinneringsplek. Trouw bezoeker van de symposia over de Nederlands-Joodse geschiedenis. Schreef over Kampen, Oost-Nederland, en ook over de relatie Joden en Christenen in Amsterdam "De Magere Brug" (2000). Bestudeert het werk van de in Kampen geboren auteur Sam. Goudsmit (1884-1954). In veertien portretten wil hij de historie van Joods-Kampen samenvatten. Over de joodse kinderen in WO-II verscheen "Weggetjes naar de vrijheid" (2014, oorspr. 1990).

Jaap van Gelderen

Lisa de Goffau


Lisa de Goffau (1994) studeerde Hebreeuwse en Aramese talen en culturen aan de Universiteit Leiden en Hebreeuwse en Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2016 was zij werkzaam als stagiaire en projectmedewerker voor verschillende projecten in het Joods Historisch Museum waaronder de vernieuwing van de vaste opstelling over de geschiedenis van de Joden tussen 1600 en 1900. Nu werkt zij als administratief medewerker fondswerving in het museum. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in Hekhalot en Merkavah literatuur, een klein corpus mystieke literatuur over hemelreizen. Zij onderzocht deze teksten op literair niveau door middel van een vergelijkende studie met moderne reisliteratuur.

Lisa de Goffau

Barry Groenteman


Barry Groenteman (1986) is in 2003 begonnen met boksen. Al in 2005 werd hij Amateur Kampioen van Noord Holland en in 2007 Kampioen van Nederland Amateurs B-klasse. Daarna heeft hij een aantal maanden getraind in de beroemde Trinity Gym in New York. Hij is opgeleid door de bekende bokstrainer Michel van Halderen. Een aantal jaar had hij de Nederlands titel bij het profboksen. Tegenwoordig is hij bokstrainer gericht op jong talent en personal bokstrainer gericht op recreanten en wedstrijdvechters. Drijfveren zijn een goede conditie en plezier in de sport, respect voor iedereen die aan sport doet, van recreant tot topsporter. 

Barry Groenteman

Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Hij studeerde orkestdirectie bij ondermeer Louis Stotijn, Edward Downes en Gennadi Rozjdjestvensky. Hij won internationale dirigentenconcoursen in Kopenhagen en Graz en eindigde enkele malen als finalist van de internationale dirigentencursus van de NOS. Inmiddels heeft hij vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten gedirigeerd en is internationaal een veelgevraagd dirigent. Zo was hij de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde. Jules van Hessen is ook actief als spreker in het bedrijfsleven waar hij de processen waarmee een dirigent te maken heeft toetst aan die van andere beroepsgroepen. Sinds een aantal jaren is zijn concept 'Maestro Jules onthult' een groot succes. Bekende klassieke meesterwerken worden voor de pauze, met live ondersteuning van het orkest toegelicht en na de pauze integraal uitgevoerd. De tv uitzendingen hiervan (AVROTROS) met het Radio Filharmonisch Orkest trokken zo’n 700.000 kijkers. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival. Op 30 november 2017 heeft Jules uit handen van wethouder Simone Kukenheim de ridderode mogen ontvangen.

Jules van Hessen

Jacob de Leeuwe (1950) is arts en een afstammeling van Rabbi Betsalel Löw uit Praag, schrijver van mystieke werken en verhandelingen over het jodendom. Jacob treedt in de voetsporen van zijn voorouders als kenner van de Joodse traditie. Hij studeerde Talmoed, onder andere bij rabbijn Ralbag, en vertaalde het Talmoedtraktaat Berachot en Taäniet, inclusief Rasji en eigen annotaties in het Nederlands. Verder vervulde hij diverse voorgangersfuncties binnen de Joodse gemeenschap en geeft hij cursussen en lezingen over jodendom en Joodse traditie. Recent verscheen een TV documentaire "de sleutel van het leven" door Lex Bolle, cineast over zijn leven en werken.

Jacob de Leeuwe

Amersfoorter Louk de Liever (1939) is geboren en getogen in Nijkerk. Hij overleeft meerdere concentratiekampen en vindt het belangrijk zijn verhaal te vertellen. Door het geven van lezingen te geven op scholen en bij verenigingen houdt hij de Joodse geschiedenis levend. Zijn betrokkenheid bij de oprichting van een monument in Nijkerk voor de 62 vermoorde Joodse inwoners leidde in 2002 tot de onthulling ervan door Louk, samen met zijn kleinzoon.
Ook is hij nauw betrokken bij de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Herdenkingsstenen zijn gedenktekens die geplaatst worden voor woningen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Louk is lid van de Joodse gemeente Amersfoort en geeft rondleidingen in de synagoge in de Drieringensteeg.

Louk de Liever

Sasja Martel (1954) studeerde judaïca in Amsterdam en in Jerusalem. Ze studeerde af op de betekenis van de gemeenschap in het rouwproces van enkeling. Sinds 1976 doceert ze jodendom in binnen- en buitenland over twee onderwerpen: doodgaan en rouw, en de Joodse bronnen van het Christendom. Sasja is medeoprichter en directeur Joods Hospice Immanuel, schrijver van het boek Sterk als de Dood, sterven en rouw in Joods perspectief (2004).

Sasja Martel

Philip Menco


Philip Menco (1956) werkt al meer dan 35 jaar in de beleggings- en pensioenwereld. Sinds medio 2014 is hij zelfstandig adviseur van pensioenfondsen op beleggingsgebied. Ook coacht hij bij een beroepsonderwijsinstelling bestuursleden van die fondsen en is hij verbonden aan de vakgroep beleggingsleer van de VU.
Naast zijn professionele werkzaamheden zet Philip zich met zijn brede managementervaring, praktische aanpak en hands-on mentaliteit al jaren in voor diverse vooral Joodse organisaties op maatschappelijk, cultureel en educatief gebied.

Philip Menco

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

Leo Mock

Daniel (Ineke) van Mourik (1949) is beheerder van de literaire nalatenschap van Andreas Burnier. Zij werkte jaren in de universiteitsbibliotheek in Utrecht en is oud-bibliothecaris (2007-2014) van ATRIA (voorheen IIAV), Instituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Zij schreef twee romans, was redacteur van de feministische tijdschriften Lover en Lust & Gratie en in de jaren zeventig een van de oprichters van vrouwenboekhandel, café en documentatiecentrum De Feeks in Nijmegen.

Daniel van Mourik

Irwin Oppenheim


Irwin Oppenheim (1979) is chazzan in de Gerard Doustraatsjoel in Amsterdam. Hij vindt het leuk om zijn liefde voor het chazzanoet te delen, onder meer via zijn website www.chazzanut.com. In het dagelijks leven werkt hij als zelfstandig IT consultant.

Irwin Oppenheim

Manja Ressler (1956) is journalist, scenarioschrijver en vertaler. Zij was mede-samensteller en redacteur van Ruiter in de wolken (2015), een bundel verzamelde Joodse essays van Andreas Burnier. Tussen 1995 en 2000 werkte zij samen met Andreas Burnier aan een nieuwe vertaling van het Liberaal-Joodse gebedenboek Sidoer Tov Lehodot, onder redactie van rabbijn David Lilienthal. Eerder schreef zij samen met Alex de Jong een alternatieve introductie tot het jodendom: Maar u ziet er helemaal niet Joods uit (1996).
Daarnaast schreef zij onder andere voor NRC Handelsblad boekbesprekingen (vaak over Joodse onderwerpen en het Midden-Oosten), maar ook interviews en andere artikelen.
Manja Ressler studeerde een aantal jaren filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en screenwriting aan de New School University in New York.

Manja Ressler

Fred Salomon


Voormalig rechter Fred Salomon (1948) ging per 1 september 2016 met pensioen. Daarvóór was hij werkzaam als wetgevingsjurist en vanaf 1 april 1994 als rechter bij de rechtbank in Amsterdam. Fred is een onafhankelijke denker en staat voor zijn principes. Voor hem is het vanzelfsprekend dat je je inzet voor de maatschappij. Hij bekleedde vele functies in Joods Nederland; o.a. voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (tot mei 2018) en voorzitter / lid van de Gemeenschapsraad van Joods Maatschappelijk Werk.

Fred Salomon

Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad (waar hij een wekelijkse taalrubriek heeft) en het tijdschrift E-Data. Hij heeft ruim dertig boeken op zijn naam staan, o.a. over de herkomst van woorden en uitdrukkingen, boekgeschiedenis, massadigitalisering en over slimmer zoeken op internet. In 2017 promoveerde hij op het boek Levi's eerste kerstfeest: jeugdverhalen over jodenbekering (1792-2015).

Ewoud Sanders

Erik Schaap (1961) studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Amsterdam. Hij was - soms tegelijkertijd - verpleegkundige, gemeenteraadslid en PR-medewerker in de non-profitsector. Sinds 1995 coördineert hij het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland. Verder werkte hij als verslaggever en publicist. Hij schreef duizenden artikelen voor uiteenlopende media (onder meer de bladen &De Tijd en Vrij Nederland, het Noordhollands Dagblad en tal van vakbladen). Sinds 1999 verschenen er bij meerdere uitgeverijen boeken en andere gebundelde publicaties van zijn hand. Daarbij stond meestal de Nederlandse historie centraal.

Erik Schaap

Harmen Snel (1958) werkt na zijn opleiding aan de Rijksarchiefschool sinds 1981 bij het Amsterdamse Stadsarchief. Altijd op zoek naar de moeilijkste soorten van onderzoek binnen de genealogie was beoefening van Joodse genealogie een logische stap.
Harmen is co-auteur van diverse standaardwerken betreffende Joodse genealogie in Amsterdam zoals Trouwen in Mokum en Joodse Voornamen. Daarnaast publiceert hij regelmatig in Misjpoge, het kwartaalblad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. De laatste jaren is hij regelmatig te zien in het NTR-programma Verborgen Verleden, waarbij hij (al dan niet Joodse) BN-ers uitleg geeft over hun voorgeslacht.

Harmen Snel

Joan Veldkamp (52) is politicoloog, Azië-deskundige en freelance journalist. Ze werkte als correspondent in Japan en China voor verschillende media. Haar eerste boek 'Vrijhaven Shanghai' kwam in september 2017 uit. Zie ook www.joanveldkamp.com

Joan Veldkamp

Naud van der Ven


Naud van der Ven (1955) is adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. Na zijn geschiedenisstudie was hij actief in het onderwijs. Vervolgens kreeg hij werk in de financieel-administratieve dienstverlening, eerst bij een accountantskantoor en daarna in dienst van de gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd volgde hij studies en cursussen op het vlak van accountancy, management en informatica. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde. Op zijn website www.naudvanderven.nl publiceert Naud columns en artikelen over onderwerpen op het snijvlak van management en filosofie.

Naud van der Ven

Joost de Vries


Joost de Vries (1983) studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht. Sinds 2007 is hij redacteur en literair criticus van De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; in 2013 publiceerde hij De republiek, waarmee hij de Gouden Boekenuil won, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, en nominaties binnensleepte voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Joost de Vries

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

Bart Wallet

Irene Zwiep


Irene Zwiep (1962) is sinds 1997 als hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek concentreert zich op de Joodse cultuurgeschiedenis vanaf de Middeleeuwen. De nadruk ligt daarbij enerzijds op de Joodse taalfilosofie, anderzijds op de Joodse verlichting, moderniseringsprocessen, en Joodse denkers in het Europa van de negentiende eeuw. Ze is mederedacteur van de wetenschappelijke jaarboeken Studia Rosenthaliana en Zutot, Perspectives on Jewish Culture. Daarnaast vervult ze verschillende academische bestuursfuncties in binnen- en buitenland.

Irene Zwiep