inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Onze experts

Shelly Bodenheimer (1956), geboren in Haifa, was één van de oprichters van Kibbutz Yahel, de eerste liberale kibboets in Israël. Zij woonde in Yahel van 1977 tot 1988. Naast haar werk in de kibboets haalde zij een BA in Joodse geschiedenis en Engelse literatuur aan de Ben Gurion Universiteit. Sinds 1995 woont Shelly in Nederland. Zij werkt voor de Nederlandse vestiging van een groot Israëlisch bedrijf.

Shelly Bodenheimer

Peter Demant (1951) heeft geschiedenis gestuurd aan de UvA (Ph.D. 1988) en behaalde een livre-docência (post-doc) aan de Universidade de São Paulo in Brazilië. Hij is gespecialiseerd in Israël en de Palestijnen, het moderne Midden-Oosten en de Islamitische wereld. Hij heeft aan diverse universiteiten in binnen- en buitenland gedoceerd en was een aantal jaren projectdirecteur van IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information) in Jeruzalem. Van 2001 tot 2017 was hij als docent verbonden aan de Afdeling Geschiedenis en het International Relations Institute (IRI) van de Universidade de São Paulo. Tegenwoordig woont Demant weer in Nederland waar hij onder meer cursussen verzorgt bij Crescas en bij Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

Peter Demant

Shirley Ensel (1979) werd geboren in Haifa. Na het vervullen van haar militaire dienstplicht behaalde ze haar bachelor psychologie aan de Universiteit van Haifa. In 2005 kwam ze naar Nederland, waar ze een intensieve cursus Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam voltooide. In 2008 was ze klaar met haar master Joodse culturen aan de UvA, waarin ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van Joodse en Israëlische identiteit van Israëliërs buiten Israël en met name Israëliërs in Amsterdam. Shirley geeft al meerdere jaren Ivrietles, aan volwassenen en in het verleden op de Joodse basisschool Rosj Pina. In Israël gaf ze grammaticalessen Ivriet aan eindexamenstudenten.

Shirley Ensel

Timor Faber


Timor Faber, bakker en programmeur bij Oy Vey, haakt, breit en punnikt er op los. Hij ervaart haken als een vorm van handenarbeid die meditatief is maar ook heel gezellig. In deze cursus verwelkomt hij je in zijn Moishe Pod en leert hij je de basics van kippot haken.

Timor Faber

Judith Frishman (1953) is sinds 2008 hoogleraar jodendom aan de Universiteit Leiden waar zij ook voorzitter is van de BA en MA opleidingen religiestudies aan Leiden University Centre for the Study of Religions (LUCSoR). daaraan voorafgaand was zij hoogleraar rabbijns jodendom aan de (toenmalig) Katholieke Theologische Universiteit Utrecht en de Theologische Faculteit Tilburg alsook bijzonder hoogleraar voor de relaties jodendom en christendom aan de Theologische Faculteit Leiden.

Zij onderzoekt de cultuurgeschiedenis van de joden in West Europa vanaf de 19de eeuw tot op heden met een focus op emancipatie, burgerschap, en godsdienstig hervormingen.

Judith Frishman

Barry Groenteman


Barry Groenteman (1986) is in 2003 begonnen met boksen. Al in 2005 werd hij Amateur Kampioen van Noord Holland en in 2007 Kampioen van Nederland Amateurs B-klasse. Daarna heeft hij een aantal maanden getraind in de beroemde Trinity Gym in New York. Hij is opgeleid door de bekende bokstrainer Michel van Halderen. Een aantal jaar had hij de Nederlands titel bij het profboksen. Tegenwoordig is hij bokstrainer gericht op jong talent en personal bokstrainer gericht op recreanten en wedstrijdvechters. Drijfveren zijn een goede conditie en plezier in de sport, respect voor iedereen die aan sport doet, van recreant tot topsporter.

Barry Groenteman

Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Hij studeerde orkestdirectie bij ondermeer Louis Stotijn, Edward Downes en Gennadi Rozjdjestvensky. Hij won internationale dirigentenconcoursen in Kopenhagen en Graz en eindigde enkele malen als finalist van de internationale dirigentencursus van de NOS. Inmiddels heeft hij vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten gedirigeerd en is internationaal een veelgevraagd dirigent. Zo was hij de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde. Jules van Hessen is ook actief als spreker in het bedrijfsleven waar hij de processen waarmee een dirigent te maken heeft toetst aan die van andere beroepsgroepen. Sinds een aantal jaren is zijn concept 'Maestro Jules onthult' een groot succes. Bekende klassieke meesterwerken worden voor de pauze, met live ondersteuning van het orkest toegelicht en na de pauze integraal uitgevoerd. De tv uitzendingen hiervan (AVROTROS) met het Radio Filharmonisch Orkest trokken zo’n 700.000 kijkers. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival. Op 30 november 2017 heeft Jules uit handen van wethouder Simone Kukenheim de ridderode mogen ontvangen.

Jules van Hessen

Anne-Maria van Hilst


Anne-Maria van Hilst (1988), geboren in Amsterdam, studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in 'tznioet en seksualiteit bij Joodse vrouwen'. Tijdens en na haar studie werd ze actief in het interreligieuze veld. Zij geeft lezingen en gastlessen bij diverse geloofsgemeenschappen en ze organiseert interreligieuze bijeenkomsten. Van 2017 tot eind 2019 was Anne-Maria hoofd onderwijs bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

Anne-Maria van Hilst

Henny van het Hoofd (1956) studeerde na de PABO Semitische talen en geschiedenis in Leiden. Ze vervolgde haar opleiding aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar ze zich specialiseerde in het ontwikkelen van leerplannen en lesmateriaal ten behoeve van het joodse onderwijs. Het door haar ontwikkelde het JELED leerplan is bekroond met de Max M. Fisher Prize for Jewish education in the diaspora. Het JELED leerplan wordt behalve in Nederland ook in Duitsland en Zwitserland gebruikt.

Henny is al vele jaren werkzaam als Hoofd Afdeling Onderwijs van het NIK. Naast het JELED lesmateriaal heeft ze ook nog andere publicaties op haar naam staan, waaronder Ivriet in Sjoel ('ontdek de taal van de sjoeldienst') en de Sjabbat Sidoer. In 2020 hoopt ze aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren op een proefschrift over Joods Onderwijs in Nederland tussen 1860-1940.

Henny van 't Hoofd

David Kat


David Kat (1971) studeerde af aan Nyenrode, was daarna on-line uitgever en business developer bij VNU (nu AC Nielsen), ondermeer bij RTL4, Business Publications Londen, Parijs en voor de Raad van Bestuur. Sinds 2004 heeft hij voor een tiental Israelische start-ups, ondermeer Mobileye en X-Sight Systems oplossingen gerealiseerd bij corporates. Een ondernemer en actieve investeerder, is hij vooral vader van twee dochters die hem motiveren een positieve bijdrage te leveren. Zijn favoriete vehikels daarvoor zijn bedrijfsinnovaties, voedsel en kunst.

David Kat

Daniel Kennemer studeerde af aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, met een BA in Bijbelse en Klassieke Archeologie en Geografie, inclusief cursussen in Bijbels Hebreeuws, literatuur, epigrafie en aanverwante onderwerpen. Hij is leraar van modern en bijbels Hebreeuws en schrijft een blog gewijd aan de diepere lagen van de taal voor de Times of Israel. Hij is de oprichter van Mount Carmel Languages.

Daniel Kennemer

Mirjam Knotter


Mirjam Knotter (1968) is kunsthistoricus en werkt als conservator in het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in het Amsterdamse Joods Cultureel Kwartier. In 2018/19 stelde zij na een onderzoeksproject in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien de tentoonstelling Kabbala - de kunst van de joodse mystiek samen en is mede auteur van de bij de tentoonstellingen uitgebrachte publicatie Kabbalah (Kerber Verlag, 2018).

Mirjam Knotter

Julia van der Krieke (1988) promoveert aan het T.M.C. Asser Instituut in den Haag op de rechtspositie en het vroegmoderne "burgerschap" van de eerste joodse gemeenschap van Amsterdam, Portugese joden die zich vanaf 1590 in de provincie Holland begonnen te vestigen. Julia studeerde Archeologie en Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, maar een minor Joodse Studies aan de Universiteit van Krakau in 2012 inspireerde haar uiteindelijk om verder te gaan met joodse geschiedenis. Ze studeerde af op de idee van een Amsterdams joodse (buurt)identiteit bezien door de ogen van Amsterdams-joodse schrijvers in het interbellum, werkte als stagiair voor Open Joodse Huizen bij het Joods Historisch Museum, won in een interdisciplinair team een EU-wedstrijd voor een monumentontwerp ter herinnering aan de sjoa en leert momenteel modern Hebreeuws.

Julia van der Krieke

Julika Marijn


Julika Marijn (1972) studeerde af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Speelde voorafgaand o.a. in de jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Julika schrijft en speelt sinds 2003 haar eigen theaterproducties. Debuteerde met haar zelfgeschreven solovoorstelling In duizend zoete armen, geïnspireerd op de oorlogsdagboeken van Etty Hillesum. Speelde deze voorstelling op locatie in de voormalige woning van Etty aan de Gabrie¨l Metsustraat in Amsterdam, waar zij voor de gelegenheid zelf een huiskamertheater realiseerde. Werd vervolgens geprogrammeerd in de Serie Nieuwe Theatermakers en speelde de voorstelling rond de 200 keer in Nederland, België¨, Israël en Singapore. Ze speelde bij Het Nederlands Kamerkoor Etty Hillesum in de voorstelling La Figure Humaine (regie Frances Sanders). Speelde in het kader van het Etty Hillesum-jaar (2014) de solovoorstelling Denkend Hart over Etty Hillesum. In dit jaar maakte ze Die Weise von Liebe und Tod in samenwerking met mezzosopraan Christianne Stotijn en het Amsterdam Ensemble en schreef ze het script samen met Moniek Kramer. Onlangs verscheen haar eerste boek bij Uitgeverij Ten Have Altijd Etty i.s.m. hoogleraar humanistiek Ton Jorna, over Etty Hillesum als inspiratiebron anno nu. Na haar zelfgeschreven muzikale monoloog De hoer en de heilige sleepte ze met haar derde muziektheatersolovoorstelling getiteld Tegenover Lady Di, twee publieksprijzen in de wacht (Capelle aan de IJssel en Munttheater in Weert). Was daarnaast onder andere te zien in de voorstelling Napoleon op Sint-Helena' naast Huub Stapel als minnares van Napoleon (spel & klassieke zang). En toerde met de 'De Vagina Monologen' door het land. Is als freelance actrice verbonden aan Theatergroep Plezant. Speelde talloze (gast)rollen in televisieseries, sprak verschillende luisterboeken in en is werkzaam als sprekerscoach (o.a. TEDx) bij Great Communicators. Zie ook <julikamarijn.nl>

Julika Marijn fotograaf: Diederik van Vleuten

Daniella Mauer (1971) behaalde haar M.A. Jiddisj aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doet aan de UVA promotie-onderzoek naar vroegmoderne Jiddisje medische boeken. Daniella Mauer werd geboren in Antwerpen, waar ze Jiddisj leerde van haar grootouders.

Daniella Mauer

Daniel Metz


Daniël Metz (1971) is zelfstandig cultuurhistoricus, onderzoeker en schrijver. Hij is eigenaar van bureau BELTSAZAR, dat tot doel heeft geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van Museum zonder Muren, waarmee innovatieve museale projecten worden gerealiseerd.
Eén van de historisch inhoudelijke specialisaties van Daniël Metz is de Amsterdamse diamantindustrie. Zijn onderzoek concentreert zich op de Nieuwe Achtergracht waar het hart van de diamantindustrie en -handel was gevestigd. In 2020 zal zijn boek 'Diamantgracht' verschijnen met veel nieuwe inzichten over de relatie tussen de diamantindustrie en de joodse gemeenschap van Amsterdam.

Zie voor meer informatie:
www.beltsazar.nl en www.museumzondermuren.com

Daniel Metz fotograaf: Patrick Sternfeld

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

Leo Mock

Hannah Neudecker


Hannah Neudecker (1964) werkte meer dan 25 jaar als docent Hebreeuws aan de Universiteit Leiden. Momenteel geeft zij vanuit Lasjontaaltrainingen vooral privéonderwijs in Hebreeuws, NT2 en de meeste schooltalen. Daarnaast biedt zij scriptiebegeleiding en coaching. Vanuit een persoonlijke band probeert zij leerlingen van jong tot oud te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Onderwijs en Jodendom staan in haar leven centraal en daarom wil zij de ervaring die zij opgedaan heeft in het onderwijs, maar ook in diverse besturen binnen de universiteit en daarbuiten, graag inzetten voor Crescas. Zij is actief lid van de LJG Den Haag.

Hannah Neudecker

Gilad Nezer


Gilad Nezer heeft tot zijn 28e als werktuigbouwkundige gewerkt, terwijl hij op zijn 20e al ontdekte dat een carrière in de muziek hem meer aansprak. In 2002 kwam hij naar Nederland om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium. Sinds zijn komst in Nederland heeft Gilad zich bevestigd als een veelzijdige musicus, zanger en inspirator. 
Gilad maakt sinds 2004 deel uit van het Nederlands Kamerkoor en zingt regelmatig mee met diverse ensembles in Nederlands en buitenland. Als solist heeft hij enkele opera- en oratoriumrollen vertolkt en samen met pianist Kimball Huigens treedt hij regelmatig op met liedrecitals. 
Sinds 2005 is Gilad de vaste voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in joods-liturgische zang. Zo trad hij een aantal keer in het Concertgebouw op met diverse joods-liturgisch programma's. Ook produceerde hij enkele liturgische en cross-over programma's.
Gilad's grote passie is het verbinden van mensen en groepen door middel van muzikale interactie. Daarin geeft hij workshops, coaching en bedrijfstrainingen. Ook onderneemt hij projecten en activiteiten voor diverse non-profit organisaties. 
Als vertolker van Israëlische muziek heeft Gilad een lange staat van dienst. Naast het uitvoeren in uiteenlopende stijlen is Gilad continu de geschiedenis van Israël aan het onderzoeken en hoe deze wordt weergegeven in de Israëlische liedkunst. Dit doet hij ook samen met zijn pop-band 'Zan Nadir', die interactieve optredens rondom Israëlische muziek produceert voor het brede publiek in Nederland.

Gilad Nezer

Irwin Oppenheim


Irwin Oppenheim (1979) is chazzan in de Gerard Doustraatsjoel in Amsterdam. Hij vindt het leuk om zijn liefde voor het chazzanoet te delen, onder meer via zijn website www.chazzanut.com. In het dagelijks leven werkt hij als zelfstandig IT consultant.

Irwin Oppenheim

Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als freelancer voor verschillende literaire uitgeverijen, Vrij Nederland en televisieprogramma Pauw. Samen met Volkskrantjournaliste Corine Koole interviewde ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het programma Onbekend Bemind in de Rode Hoed in Amsterdam. Ze presenteert de literaire salon in het Ambassadehotel en heeft een talkshow met wetenschappers in de Amsterdamse Academische Club van de Universiteit van Amsterdam. Voorheen werkte Palache tien jaar bij Uitgeverij Prometheus en daarvoor als journalist voor Weekblad Elsevier. In 2016 verscheen haar eerste boek, Ontroerende Onzin- de Joodse identiteit in het Nederland van nu, dat drie drukken beleefde en in de pers bejubeld werd. Socioloog Abram de Swaan verzorgde de inleiding van dit boek.

Ronit Palache fotograaf: Thomas Schlijper

Pierre van der Schaaf


Pierre van der Schaaf (1945) was uitvoerend musicus en docent (viool, altviool en orkestdirectie), bekleedde managementfuncties binnen de muzieksector (1977 - 1992) en de overheid (1992 - 2002) en was van 2002 - 2012 binnen de non-profit sector actief als adviseur en interimmanager.
Geïnteresseerd in de Joodse historie werd hij medeverantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Joodse begraafplaats (1827) in Tiel. Daarnaast doet hij historisch onderzoek en ontsluit de verworven informatie voor publiek en zet hij zich in voor het behoud van het Tielse Joodse erfgoed. Verder verzorgt hij lezingen en publicaties (2019: de brochure 'Stolpersteine, de blijvende herinnering aan Joods Tiel').

Pierre van der Schaaf

Eric Schliesser (1971) is hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Politieke Theorie, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij doet onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen zoals Newton, Spinoza, en Adam Smith, de geschiedenis van de natuurwetenschappen, vergeten feministen (zowel mannen als vrouwen) uit de 18e eeuw, politieke theorie en haar geschiedenis, en de veronderstellingen van wiskundige economie. Vanuit een interesse naar de invloed van Chicago Economics, is zijn onderzoeksrichting steeds meer naar de methodologie en politieke rol van economen als experts gegaan. Hij houdt de dagelijkse blog Digressionsnimpressions bij.

Eric Schliesser

Tanya Simons


Tanya Simons (1947) is werkzaam geweest in het basisonderwijs, daarna leraar NL en Spaans. Op haar 50e heeft ze de deeltijd opleiding gedaan aan de Kunstacademie. Kunstlessen aan leerlingen in achterstandswijken. De jaren voor haar pensioen docent NT2.
Ze heeft in meerdere landen gewoond w.o. een jaar in Israël om Ivriet te leren.
Ze heeft veel gereisd en probeert altijd een synagoge te bezoeken en wat over de Joden in het land te weten te komen.
Van die bezoeken maakt ze een presentatie, die ze hier en daar (oa Finjan Breda)
laat zien. Zo heeft ze presentaties gemaakt over o.a. de volgende onderwerpen:
De geschiedenis van de Joden in Suriname, de Joden in Iran en de Falasha's in Ethiopië.

Tanya Simons

Harmen Snel (1958) werkt na zijn opleiding aan de Rijksarchiefschool sinds 1981 bij het Amsterdamse Stadsarchief. Altijd op zoek naar de moeilijkste soorten van onderzoek binnen de genealogie was beoefening van Joodse genealogie een logische stap.
Harmen is co-auteur van diverse standaardwerken betreffende Joodse genealogie in Amsterdam zoals Trouwen in Mokum en Joodse Voornamen. Daarnaast publiceert hij regelmatig in Misjpoge, het kwartaalblad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. De laatste jaren is hij regelmatig te zien in het NTR-programma Verborgen Verleden, waarbij hij (al dan niet Joodse) BN-ers uitleg geeft over hun voorgeslacht.

Harmen Snel

Emanuel Tov (1941) is emeritus hoogleraar Bijbelwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit, Jeruzalem. In 1974 promoveerde hij aan die Universiteit met een doctoraal scriptie over de Griekse vertaling van het boek Jeremia. Hij heeft verder gestudeerd aan de Universiteiten van Harvard en Oxford. Hij heeft veel publicaties op zijn naam over de tekstkritiek van Tenach, onder meer twee handboeken, Textual Criticism of the Hebrew Bible (3de editie; Minneapolis: Fortress, 2012) en The Text-Critical Use of the Septuagint in Biblical Research (3de editie; Winona Lake, IN: Eisenbrauns, 2015). Hij was bij verschillende onderzoekprojecten betrokken, onder meer was hij de hoofd-redacteur van het Dode Zeerollen publicatie project gedurende de jaren 1990–2009.

Emanuel Tov

Noam "Nani" Vazana is een veelgeprezen internationale Singer-Songwriter gevestigd in Amsterdam. Ze werd geëerd met de SENA-albumprijs (2019), de Arts Council England Award (2019), de Sephardic Music Award (2017) en de ACUM-albumprijs (2014).

Vazana vertegenwoordigde Nederland op het European Music Festival in VN (2019) en speelde solo-concerten in het Kennedy Center (USA), Jodhpur RIFF festival (Indië), North Sea Jazz (Nederland), Manchester Jazz Festival (UK), Jazzahead (Duitsland), Jerusalem Jazz (Israel) en was artist in residence op Amsterdam Roots Festival. Noam werkte internationaal samen met Katie Melua, Bobby McFerrin, John Clayton, Carolina, Evyatar Banai, The Israeli Sinfonietta, het Cameri-theater en meer.

Vazana bracht 4 soloalbums uit, gerangschikt als iTunes Top-20 bestseller (2015), en componeerde muziek voor BBC- en NPO-documentaires. Het Nederlandse NPO-netwerk bracht een minidocumentaire uit over haar muzikale werk als oprichtster en artistiek leider van haar koor Hebrew Groove (2018). Noam hield lezingen op TedX Amsterdam en Womex (zowel in Spanje als Finland) en trad op tijdens de internationale vredesconferentie CH (2016).

Noam Vazana

Naud van der Ven


Naud van der Ven (1955) is adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. Na zijn geschiedenisstudie was hij actief in het onderwijs. Vervolgens kreeg hij werk in de financieel-administratieve dienstverlening, eerst bij een accountantskantoor en daarna in dienst van de gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd volgde hij studies en cursussen op het vlak van accountancy, management en informatica. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde. Op zijn website www.naudvanderven.nl publiceert Naud columns en artikelen over onderwerpen op het snijvlak van management en filosofie.

Naud van der Ven

Dr. Amir Vudka is a lecturer and researcher at the department of media studies, University of Amsterdam. He is a film programmer at theater De Nieuwe Regentes (The Hague) and the artistic director of Sounds of Silence festival for silent films and contemporary music. He was a film curator at Amsterdam's Jewish Historical Museum (Face it! 2016), and was the head of Jewish education at Beit ha Chidush synagogue (Amsterdam). His PhD titled "The Human Chameleon" was about hybrid Jews in Cinema. He currently writes about the reincarnations of the golem - from the Jewish tradition to contemporary sci-fi.

Amir Vudka

Julie Wagschal


Julie Sharon-Wagschal (1978) is een Amerikaans-Nederlandse psychologe en relatietherapeute. Ze voert een eigen praktijk in Amsterdam-Buitenveldert. Ze heeft zich gespecialiseerd in de Gottman Relatietherapie Methode en verzorgt daarin als enige in Europa ook workshops en trainingen voor stellen en professionals. Naast relatietherapie richt Julie zich op moeilijkheden rondom fertiliteit, zwangerschap, geboorte(trauma), en ouderschap. Vanwege haar interesse in interculturele relaties en haar eigen achtergrond, komt een overgroot deel van haar cliënten uit de internationale gemeenschap van Amsterdam en omstreken.

Julie Wagschal

Hans Wallage (1993) is een jonge historicus gespecialiseerd in Joodse migratie geschiedenis. Sinds februari is Hans als PhD kandidaat verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt binnen het Vici onderzoek: 'The Invention of the Refugee in Early Modern Europe.' Zijn dissertatie zal zich richten op hoe Joodse migranten het concept ''vluchtelingschap'' hebben ontwikkeld en hebben gebruikt in verschillende steden tijdens de vroeg moderne periode (1450-1750). Hans heeft een bachelor en master geschiedenis afgerond aan de Universiteit van Leiden (2012-2017). Hij heeft zich vooral gericht op Joodse geschiedenis, transnationalisme binnen Joodse samenlevingen en Joodse migratiepatronen vanaf de vroegmoderne periode tot nu. Hans heeft ook een half jaar aan de Hebrew Universiteit van Jeruzalem gestudeerd, heeft hij stage gelopen bij de Nederlandse migratie dienst en heeft hij als student assistent gewerkt aan de Universiteit van Manchester.

Hans Wallage

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

Bart Wallet

Diklah Zohar (1968), geboren in Israël, studeerde Kunstgeschiedenis en Joodse geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en Klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. Vooral de oude synagogen uit de Talmoedische periode en hun versieringsprogramma hebben haar interesse. Haar promotieonderzoek richt zich op mozaïekkunst uit de vroeg-Byzantijnse tijd in het Nabije Oosten. Tegenwoordig is Diklah directeur van Crescas. In de loop van haar studie raakte Diklah geïnteresseerd in culturele uitwisseling tussen de Joodse en de Christelijke artistieke sfeer. Dit resulteerde in de publicatie Roman and Christian images in Jewish art. Naast het verzorgen van colleges, workshops en het organiseren van Israëlreizen, is Diklah actief als mozaïekkunstenares. Meer informatie is te vinden op psefas.nl.

Diklah Zohar