inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Door de ogen van Levinas

Joods denken en denkschaamte

Door de ogen van Levinas
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7927
plaats
Amsterdam
datum
1x op woensdag
12 december 2018
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 15,00

Filosoof en Levinas-kenner Naud van der Ven zoomt in op het concept 'denkschaamte'.
De Hebreeuwse Bijbel vertoont op sommige plaatsen een gevoeligheid die in andere oertekstverzamelingen, zoals de mythes van de Mesopotamiërs of de Grieken, onbekend is. Noem het inkeer, of tesjoeva. Daardoor geïnspireerd komt de Joodse filosoof Emmanuel Levinas tot een hoofdthema in zijn oeuvre dat andere Westerse filosofen niet kennen: het thema van de denkschaamte. Daarin gaat het over de vraag wat er gebeurt als de ene mens denkt voor de andere en daarbij te ver gaat. Hij schendt de integriteit van de ander. Maar dankzij de denkschaamte is verzoening vervolgens heel goed mogelijk.
Het gegeven dat dit thema onbekend is in veel Westerse filosofie, verklaart waarom het werk van Levinas soms vreemd aanvoelt. Maar het maakt ook duidelijk dat Levinas iets wezenlijks heeft toe te voegen aan onze manier van filosofie bedrijven en wijsheid verzamelen. Deze avond over Levinas zal erop gericht zijn om die toegevoegde waarde zichtbaar te maken.


Naud van der Ven (1955) is adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en behaalde een kandidaats Semitische talen in Leiden. Na zijn geschiedenisstudie was hij actief in het onderwijs. Vervolgens kreeg hij werk in de financieel-administratieve dienstverlening, eerst bij een accountantskantoor en daarna in dienst van de gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd volgde hij studies en cursussen op het vlak van accountancy, management en informatica. In 2006 promoveerde hij op een studie naar verbindingen tussen het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas en trends in de organisatiekunde. Op zijn website www.naudvanderven.nl publiceert Naud columns en artikelen over onderwerpen op het snijvlak van management en filosofie.

docent: Naud van der Ven


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Door de ogen van Levinas

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Filosofie'