inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Rock Tanach - De Bijbel in (seculiere) Israëlische muziek

Samen luisteren, lezen en analyseren - Een zomercursus van studentenvereniging Sechel (UvA)

Rock Tanach - De Bijbel in (seculiere) Israëlische muziek
cursusnummer
8071
data
8x op donderdag
9, 16, 23 en 30 juli,
6, 13, 20 en 27 augustus 2020
tijd
19.00-20.30 uur
kosten
€ 150,00
(inclusief lesmateriaal)

Joodse en Israëlische poëzie en muziek zijn - net als andere facetten van de cultuur - al lang geïnspireerd door Hebreeuwse teksten en beelden uit de Tanach. Eeuwenlang vonden fragmenten en motieven uit het Hooglied hun weg naar Hebreeuwse liefdespoëzie, evenals devotionele, religieuze werken. Het gebruik van bijbelse beelden en verwijzingen naar de figuren die het verhaal van het oude Israël bevolkten, heeft echter een opmerkelijke en raadselachtige piek bereikt in (niet-religieuze) moderne Israëlische songteksten. Bijbelse verwijzingen in Israëlische muziek, met name in hitnummers uit de jaren 70. Wat is er met deze figuren en afbeeldingen dat de aandacht trok van Israëlische songwriters en hen inspireerde? Wat wilden de schrijvers bereiken of zeggen door hen te gebruiken? We zullen een grote verscheidenheid aan voorbeelden onderzoeken van bijbels geïnspireerde thema's die tot de gekoesterde klassiekers van de Israëlische populaire muziek behoren, samen de relevante teksten onderzoeken en deze en andere vragen bespreken.

Onder de artiesten wiens liedjes we zullen tegenkomen zijn Chava Alberstein, Gidi Gov, Tsvika Pik, Arik Einstein, Shula Chen, Ester Ofarim, Yizhar Cohen, Zohar Argov, Idan Raichel en meer.
Stilistisch gezien, variëren de nummers van trieste of romantische ballads tot snelle rocknummers en vertolkingen van traditionele Sefardische en Jemenitische Joodse melodieën.

Materiaal wordt zowel in het Hebreeuws als in vertaling verstrekt, en alle niveaus van het Hebreeuws zijn welkom. De voertaal van de cursus is Nederlands


Daniel Kennemer studeerde af aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, met een BA in Bijbelse en Klassieke Archeologie en Geografie, inclusief cursussen in Bijbels Hebreeuws, literatuur, epigrafie en aanverwante onderwerpen. Hij is leraar van modern en bijbels Hebreeuws en schrijft een blog gewijd aan de diepere lagen van de taal voor de Times of Israel. Hij is de oprichter van Mount Carmel Languages.

docent: Daniel Kennemer


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Rock Tanach - De Bijbel in (seculiere) Israëlische muziek

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Cultuur'