In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Stromingen in het Chassidisme

De wondere wereld van het Chassidisme: een historische blik

cursusnummer
8005
expert
plaats
Amsterdam
data
3x op woensdag
30 oktober,
6 en 13 november 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 85,00

In het hedendaagse jodendom neemt het Chassidisme een zichtbare en prominente plaats in. Toch is het nog maar een relatief jonge beweging, begonnen in de achttiende eeuw. Hoe kon deze stroming zo snel opkomen en zich verspreiden over grote delen van de Joodse wereld? In deze cursus gaan we op zoek naar oorsprong en achtergronden van het Chassidisme. Daarbij wordt gekeken naar de historische en religieuze context van achttiende-eeuws Oost-Europa, maar ook naar de stormachtige groei en verspreiding in de negentiende eeuw vanuit Oost-Europa, naar delen van West-Europa, het Heilige Land en de Verenigde Staten. Het Chassidisme wordt bovendien gekenmerkt door een grote diversiteit, deels van geografische, deels van ideologische aard. Waar komen de verschillen vandaan tussen de Belzer en de Bratslaver, de Satmarer en de Lubavitcher? Wie de historische achtergronden wil leren kennen van de romans van Isaac Bashevis Singer tot Anouk Markovits, is bij deze cursus op zijn/haar plaats.


Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

docent: Bart Wallet


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Stromingen in het Chassidisme

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'