Biblical women photographed

Michal Baratz-Koren and Rachel Meijler in an art-talk

Fotografe en beeldend kunstenaar Michal Baratz Koren (1978, Israël) woont en werkt in Tel Aviv.
Ze studeerde aan het Shenkar College of Engineering and Design (1999-2000), deed Communication Art aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem (2000-2004, cum laude afgestudeerd) en studeerde fotografie aan de Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan (2007-2008).

Koren heeft zich gespecialiseerd op het gebied van "geënsceneerde fotografie". Voor elk project besteedt ze veel tijd aan het vinden van exact de juiste locaties als decor voor haar foto's en besteedt veel aandacht aan aankleding, kostuums, compositie en lichtval.
In haar eerste serie foto's beeldde ze 11 vrouwen uit de Tenach af, waarbij ze focust op de minder bekende verhalen die daarin verteld worden. Het is werk dat tot de verbeelding spreekt; de foto's werpen een ander licht op de onderwerpen dan we in deze verhalen gewend zijn. Meestal heeft de vrouw daarin meestal een ondergeschikte rol, of ze wordt neergezet als bron van verderf en verboden verlangen. Michal geeft in deze serie foto's de vrouwen de kracht en de eer die ze altijd miste in de verhalen zoals zij ze kende.

In haar tweede serie, "Mayne Tayre", wordt Michal Baratz Koren gedreven door verlangen - naar haar jeugd, naar de verhalen die haar grootouders haar vertelden, naar de geuren en smaken die haar leven vergezelden. Met gevoeligheid en mededogen snuffelt ze door herinneringen, verzamelt stukjes informatie, verkent, interviewt en herschikt ze de puzzel van de geschiedenis van haar familie. Dit ruwe materiaal gebruikt ze om gelaagde en uitgewerkte mise-en-scènes te creëren. Ze gebruikt objecten uit het hart van de Oost-Europese Joodse cultuur en zet ze in dramatische belichting en in landschappen die synoniem zijn geworden met zowel het verhaal van de diaspora als van de Israëlische pioniers.

Tijdens de fotosessies speelden haar familieleden de hoofdrollen, waardoor werd een eigentijdse herinnering gecreëerd met een eigentijdse geldigheid, een herinnering die niet alleen opnieuw gemaakt werd, maar ook opnieuw beleefd.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.