inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

De Joden van Suriname - een gekleurde geschiedenis

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

De Joden van Suriname - een gekleurde geschiedenis
cursusnummer
8040
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
19 januari 2020
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat weer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

In 2015 presenteerde het Joods Historisch Museum Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van de Joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld: in de provincie Pernambuco (Brazilië), in Nieuw-Amsterdam (het latere New York) en in Curaçao en Suriname. In deze lezing geeft conservator Julie-Marthe Cohen een beeld van de historische context van deze koloniale geschiedenis en geeft zij antwoord op de vraag waarom vandaag de dag de Joden van Curaçao nog steeds een witte elite zijn en die van Suriname deel uitmaken van een gekleurde middenklasse. Ook de rol van Joden als slavenhouders komt in de lezing aan de orde.


Julie-Marthe Cohen (1961) is conservator cultuurgeschiedenis in het Joods Historisch Museum. Zij is samensteller van bovengenoemde tentoonstelling en redacteur van de begeleidende rijk geïllustreerde publicatie Joden in de Cariben (Walburg Pers, 2015). Haar laatste tentoonstelling was te zien in 2018: Joden en het Huis van Oranje. Zij heeft meerdere publicaties op haar naam staan over sociaal-culturele aspecten van joodse ceremoniële voorwerpen van de PIG en van de NIHS. Zij deed onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van die collecties en van de collectie van het Joods Historisch Museum. Zij is co-auteur van het vorig jaar online verscheen handboek voor herkomstonderzoek naar joodse ceremoniële voorwerpen., Sinds mei 2019 is zij bezig met een promotieonderzoek aan de UvA, naar de Nazi-roof en naoorlogse restitutie van Europese joodse ceremoniële voorwerpen.

docent: Julie-Marthe Cohen


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

De Joden van Suriname - een gekleurde geschiedenis

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'