inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Hemelreizen & Rabbi Akiva

Hemelreizen & Rabbi Akiva
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7937
plaats
Amsterdam
datum
1x op dinsdag
12 maart 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 15,00

Wist u dat hemelreizen voorkomen in de Talmoed? In deze lezing onderzoeken we de oude mystieke teksten van de Hechalot en Merkava-literatuur.
In de Talmoed wordt het verhaal verteld van de vier rabbijnen die een gevaarlijke hemelreis ondernamen. Ezechiël kreeg een visioen van de hemelse troonwagen en Enoch werd opgenomen in de hemel. Heeft u altijd al willen weten wat je meemaakt tijden een hemelreis en waarom alleen rabbi Akiva deze reis tot een succesvol einde heeft gebracht? In deze lezing onderzoeken we de oude mystieke teksten van de Hechalot en Merkava-literatuur.

In deze teksten wordt de reiziger voorbereid op een uiterst gevaarlijke reis door de zeven hemelse paleizen (hechalot) waarin angstaanjagende engelen de wacht houden en de reiziger testen op zijn kennis en zijn karakter. Aan de hand van diverse tekstvoorbeelden onderzoeken we of de reis écht belangrijker is dan de bestemming.


Lisa de Goffau (1994) studeerde Hebreeuwse en Aramese talen en culturen aan de Universiteit Leiden en Hebreeuwse en Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2016 was zij werkzaam als stagiaire en projectmedewerker voor verschillende projecten in het Joods Historisch Museum waaronder de vernieuwing van de vaste opstelling over de geschiedenis van de Joden tussen 1600 en 1900. Nu werkt zij als administratief medewerker fondswerving in het museum. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in Hekhalot en Merkavah literatuur, een klein corpus mystieke literatuur over hemelreizen. Zij onderzocht deze teksten op literair niveau door middel van een vergelijkende studie met moderne reisliteratuur.

docent: Lisa de Goffau


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Hemelreizen & Rabbi Akiva

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Tora en daarna'