inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Spinoza, de Ethica en de Tora

Filosofie, lezing

Spinoza, de Ethica en de Tora
cursusnummer
8035
plaats
Amsterdam
datum
1x op dinsdag
5 november 2019
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 17,50

De postuum (1677) gepubliceerde Ethica van Spinoza wordt, mede door haar geometrische vorm, vooral als tijdloze en bijzonder abstracte filosofie gezien. Dit staat in schril contrast met zijn (anoniem gepubliceerd) Theologisch-Politiek Traktaat (1670, hierna TPT), dat vaak als de radicale grondlegger van wetenschappelijke Bijbelstudie wordt gelezen. Het TPT behandelt de Tora als een historisch document en tussen de regels door is het duidelijk dat Spinoza denkt dat de tekst van de Tora vooral het politieke werk van Ezra de Hogepriester is, om - na ballingschap - het volk Israël opnieuw op te richten. 
Gek genoeg noemt Spinoza de Tora meerdere keren in de Ethica. In dit referaat gaan we in op de betreffende passages en zal betoogd worden dat Spinoza in die passages een nieuwe theologische interpretatie van de Tora geeft.
Professor Schliesser zet uiteen dat deze interpretatie begrepen moet worden als een vervanging van, of toevoeging op, de Joodse commentaren op de Tora (zoals die van Rasji en RaMBaM) die we vaak in een choemasj (gedrukte Tora) vinden.


Eric Schliesser (1971) is hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Politieke Theorie, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij doet onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen zoals Newton, Spinoza, en Adam Smith, de geschiedenis van de natuurwetenschappen, vergeten feministen (zowel mannen als vrouwen) uit de 18e eeuw, politieke theorie en haar geschiedenis, en de veronderstellingen van wiskundige economie. Vanuit een interesse naar de invloed van Chicago Economics, is zijn onderzoeksrichting steeds meer naar de methodologie en politieke rol van economen als experts gegaan. Hij houdt de dagelijkse blog Digressionsnimpressions bij.

docent: Eric Schliesser


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Spinoza, de Ethica en de Tora

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Filosofie'