In de nieuwsbrief stonden per abuis verkeerde data voor de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd. In het cursusoverzicht staan nu de juiste data:

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Waarom de westerse cultuur Joden nodig heeft

Serie rond 'Klassiekers van de Joodse Studies'

Waarom de westerse cultuur Joden nodig heeft
cursusnummer
8062
expert
datum
1x op maandag
25 mei 2020
tijd
20.00-20.45
kosten
€ 7,50
Waarom gaat het in de westerse cultuur zo vaak over Joden, terwijl zij percentueel maar een heel klein aandeel van de (wereld)bevolking zijn? David Nirenberg komt in zijn invloedrijke studie Anti-Judaism: The Western Tradition tot een duidelijk antwoord: vanaf het begin heeft de westerse traditie Joden en jodendom nodig gehad om de eigen identiteit te verwoorden. Dat gebeurt echter vrijwel altijd in het negatieve. De westerse traditie is in die zin ‘anti-jodendom’, de andere zijde, het tegenover van het jodendom. Maar wat is ‘jodendom’ hier dan precies? En in hoeverre doet Nirenberg hierbij recht aan de breedte van de westerse traditie?


Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

docent: Bart Wallet


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Waarom de westerse cultuur Joden nodig heeft

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'