inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joodse vluchtelingen in de Vroeg Moderne tijd

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Joodse vluchtelingen in de Vroeg Moderne tijd
cursusnummer
8043
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
19 april 2020
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat weer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

'Vluchtelingen' zijn van alle tijden, maar worden in Europa voor het eerst als zodanig omschreven sinds de vroeg Moderne tijd (1450-1750). Het Vici-project van professor Geert Janssen (UvA) onderzoekt waarom, wanneer en hoe migranten zichzelf als 'vluchteling' gingen benoemen en welke gevolgen dit had voor hun legale status in verschillende steden tussen 1580 en 1680. Hans Wallage onderzoekt specifiek in hoeverre Joodse vluchtelingen hun woorden en argumenten uitkozen. Hiermee veronderstelt Wallage dat Joodse vluchtelingen hun positie actief gebruikten om zo een betere sociale positie in de maatschappij te verkrijgen. Tijdens deze lezing licht hij toe hoe hij tot deze veronderstelling is gekomen.


Hans Wallage (1993) is een jonge historicus gespecialiseerd in Joodse migratie geschiedenis. Sinds februari is Hans als PhD kandidaat verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt binnen het Vici onderzoek: 'The Invention of the Refugee in Early Modern Europe.' Zijn dissertatie zal zich richten op hoe Joodse migranten het concept ''vluchtelingschap'' hebben ontwikkeld en hebben gebruikt in verschillende steden tijdens de vroeg moderne periode (1450-1750). Hans heeft een bachelor en master geschiedenis afgerond aan de Universiteit van Leiden (2012-2017). Hij heeft zich vooral gericht op Joodse geschiedenis, transnationalisme binnen Joodse samenlevingen en Joodse migratiepatronen vanaf de vroegmoderne periode tot nu. Hans heeft ook een half jaar aan de Hebrew Universiteit van Jeruzalem gestudeerd, heeft hij stage gelopen bij de Nederlandse migratie dienst en heeft hij als student assistent gewerkt aan de Universiteit van Manchester.

docent: Hans Wallage


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Joodse vluchtelingen in de Vroeg Moderne tijd

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'