inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Word een kei in Amersfoort

Stadswandeling door Joods Amersfoort

Word een kei in Amersfoort
cursusnummer
7940
plaats
Amersfoort
datum
1x op zondag
2 juni 2019
tijd
11.00-13.30 uur
kosten
€ 17,50

Amersfoort is de stad die door de eeuwen heen de poorten openhield voor Joden, ook in tijden dat veel steden hen de toegang weigerden. In ruil daarvoor brachten Joden welvaart in de stad, onder meer door hun vaardigheden op het gebied van textiel en tabak. U wandelt langs het huis van Benjamin en Abraham Cohen en hoort hun verhaal. Ook Bollenburgh, ooit bewoond door Johan van Oldenbarnevelt en bekend als onderduikplek, komt aan de orde. In de synagoge van Amersfoort beschouwen we twee antieke besnijdenisstoelen en een Torarol van hertenleer in plaats van perkament. Louk de Liever, die de rondleiding door de sjoel zal verzorgen, blaast ook voor ons op de sjofar.


Amersfoorter Louk de Liever (1939) is geboren en getogen in Nijkerk. Hij overleeft meerdere concentratiekampen en vindt het belangrijk zijn verhaal te vertellen. Door het geven van lezingen te geven op scholen en bij verenigingen houdt hij de Joodse geschiedenis levend. Zijn betrokkenheid bij de oprichting van een monument in Nijkerk voor de 62 vermoorde Joodse inwoners leidde in 2002 tot de onthulling ervan door Louk, samen met zijn kleinzoon.
Ook is hij nauw betrokken bij de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Herdenkingsstenen zijn gedenktekens die geplaatst worden voor woningen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Louk is lid van de Joodse gemeente Amersfoort en geeft rondleidingen in de synagoge in de Drieringensteeg.

docent: Louk de Liever


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Word een kei in Amersfoort

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'