inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Het enige Joods Hospice in Europa

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Het enige Joods Hospice in Europa
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7930
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
14 april 2019
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Sasja Martel, medeoprichter en directeur van Joods Hospice Immanuel, schrijver van het boek Sterk als de Dood, sterven en rouw in Joods perspectief (2004) gaat in op het belang van identiteitsgebonden zorg. Joods Hospice Immanuel heeft een sterke Joodse identiteit, maar staat open voor iedereen die palliatief terminale zorg nodig heeft. Joodse zorg is naast veiligheid en vertrouwdheid ook kwaliteit willen bieden.
Omdat mensen zelden een sterfbed meemaken heeft het een imago gekregen van eng, naar, zwaar: kortom een taboe, ook al praat men in de maatschappij veel over het thema doodgaan. Het blijkt een voorrecht te zijn te mogen meemaken dat iemand zijn leven afsluit, hoe moeilijk en pijnlijk ook. Eens kwam er een begin en eens komt er een eind. Tussen die spanningsboog beweegt zich ons kwetsbare leven, waarin we keuzes maken.
In de Joodse traditie is de visie dat leven en dood bij elkaar horen, maar dat de dood buiten beeld blijft zolang men leeft. Want het leven moet gevierd worden en de dood komt vanzelf. Respect voor het leven zit diepgeworteld en daarom zindert het ook van leven in het hospice. 
Fascinerend is en blijft dat er eeuwenoude regels en rituelen zijn binnen het jodendom die nog steeds volledig blijken aan te sluiten bij de moderne tijd. De palliatief terminale zorg waar kwaliteit van leven hoog in het vaandel staat, is reeds te vinden in de oudste boeken als Misjna en Semachot. Waardigheid en autonomie, de rol van de gemeenschap in het leven van het individu, de zorg rond het sterfbed en de zorg voor de nabestaanden: het zijn allemaal existentiële thema's waar de mensen die in het hospice werken dagelijks mee geconfronteerd worden.


Sasja Martel (1954) studeerde judaïca in Amsterdam en in Jerusalem. Ze studeerde af op de betekenis van de gemeenschap in het rouwproces van enkeling. Sinds 1976 doceert ze jodendom in binnen- en buitenland over twee onderwerpen: doodgaan en rouw, en de Joodse bronnen van het Christendom. Sasja is medeoprichter en directeur Joods Hospice Immanuel, schrijver van het boek Sterk als de Dood, sterven en rouw in Joods perspectief (2004).

docent: Sasja Martel


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Het enige Joods Hospice in Europa

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Identiteit en lernen'