Welkom in sjoel

Een bezoek aan drie Amsterdamse synagoges op de vrijdagochtend

Loading...
Selecteer hierboven een editie

Ben je nog nooit in een synagoge geweest en wil je weten waarom de ene synagoge sjoel wordt genoemd en de andere snoge? Gaby Schrijver neemt je mee naar de Portugese synagoge, het Joods Museum en het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Gaby vertelt over de gebouwen en het Joodse leven van de gemeente die er gebruik van maakt.
Je kunt per bezoek inschrijven of (met korting) voor alle drie. Per keer kunnen max. 16 deelnemers deelnemen.

17 februari 2023 De Portugese Synagoge - Deze rondleiding is volgeboekt
Midden in Amsterdam, bij het Waterlooplein en het Jonas Daniel Meijerplein staat de imposante Portugese Synagoge, of Esnoga of Snoge. Bij de opening in het jaar 1675 was het de grootste synagoge ter wereld en het religieuze centrum van de Portugees-Joodse gemeenschap, die na de verdrijving van het Iberisch schiereiland in Amsterdam haar veilige thuis had gevonden.
Het synagogegebouw wordt omgeven door kleinere gebouwen, zoals de bestuurskamer (Mahamad) en de rouwkamer. Op het terrein staat ook een wintersnoge die gebruikt wordt als het in de onverwarmde grote Snoge te koud wordt. Een parel op het terrein is ook de wereldberoemde bibliotheek Ets Haim met haar haar unieke, eeuwenoude collectie boeken. Het is de oudste actieve Joodse bibliotheek ter wereld.
Als je bij het binnen gaan in de Snoge je ogen sluit en ze pas weer opent als je in de grote ruimte bent, zie je een indrukwekkend schouwspel van authentieke 17e eeuwse inrichting. Een zeer bijzondere ervaring.

3 maart 2023 De Grote Synagoge, een complex van vier synagoges
Aan de overkant van de Snoge staat de Grote Synagoge. Die was in 1671 de eerste synagoge die al bij de bouw zichtbaar aanwezig was, wat in de 17-eeuw hoogst opmerkelijk was, aangezien dat in andere steden ondenkbaar zou zijn geweest. In deze synagoge hielden de Asjkenazische of Hoogduitse Joden hun eredienst. In de Tweede Wereldoorlog is de synagoge nagenoeg compleet geplunderd en verwoest.
Na de oorlog is de grote Synagoge van de grond af weer opgebouwd en fungeert sinds 1987 als Joods museum, met een grote collectie Joodse voorwerpen en een tentoonstelling over de Nederlands-Joodse geschiedenis. Het gebouw is verbonden met een tweede synagoge. Ook deze is in de Tweede Wereldoorlog verwoest en later en gerestaureerd. Daarin is de vaste tentoonstelling over de 20e eeuw ondergebracht. In het gebouw is ook een 17e-eeuws mikwe, een ritueel bad, te zien.

24 maart 2023 De Synagoge van de Liberaal-Joodse Gemeente
De synagoge van de Liberaal-Joodse Gemeente werd ingewijd in 2010; in 2011 werd aan het gebouw de Amsterdamse architectuurprijs toegekend. De synagoge is gebouwd met een combinatie van beton en hout, wat het geheel een heel bijzondere uitstraling geeft: sober, chique, warm en smaakvol. De synagoge is duurzaam en goed te onderhouden, een gebouw dat ‘mooi oud’ kan worden.
In het gebouw bevindt zich een synagogeruimte die ruimte biedt aan 800 personen, een tweede, kleinere synagogeruimte, een mikve, (ritueel bad), leslokalen en kantoren. In het gebouw is tevens het Levisson Instituut gevestigd, het Liberaal-Joods opleidingsinstituut voor rabbijnen, voorzangers en leraren. In het gebouw is een zaal genoemd naar Anne-Frank - de familie Frank was lid van deze Liberaal-Joodse Gemeente. Het is in Europa een van de grootste in gebruik zijnde synagoges waarin wekelijks diensten worden gehouden.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.