Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Tussen woord en beeld

Joodse middeleeuwse manuscripten

Tussen woord en beeld
cursusnummer
8058
expert
plaats
Amsterdam
Datum
datum nog nader te bepalen
tijd
20.00-22.00
kosten
€ 17,50
De schrifttraditie in het Jodendom gaat wellicht terug tot de eerste tempel periode. Maar het zijn de Dode Zeerollen die de vroegst bekende vorm van deze traditie vormen. De middeleeuwen voegen iets nieuws toe aan de schrijftraditie in het jodendom: de artistieke illustratie. Juist op dit gebied vinden wij één van de meest unieke Joodse kunstvormen: de micrografie - de kunst van het miniatuurschrift in de vorm van vogels, herten en zelfs draken. De menselijke figuur komt volop voor in de versiering van manuscripten, met groot verschil tussen de Asjkenazische en Sefaradische tradities. Het vervangen van menselijke hoofden in dierenkoppen is één uiting van de gevoeligheid voor het portret als een artistiek fenomeen. Schitterende voorbeelden worden besproken, van de tripartiet Machzor tot de Gouden Haggadah.


Diklah Zohar (1968), geboren in Israël, studeerde Kunstgeschiedenis en Joodse geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en Klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. Vooral de oude synagogen uit de Talmoedische periode en hun versieringsprogramma hebben haar interesse. Haar promotieonderzoek richt zich op mozaïekkunst uit de vroeg-Byzantijnse tijd in het Nabije Oosten. Tegenwoordig is Diklah directeur van Crescas. In de loop van haar studie raakte Diklah geïnteresseerd in culturele uitwisseling tussen de Joodse en de Christelijke artistieke sfeer. Dit resulteerde in de publicatie Roman and Christian images in Jewish art. Naast het verzorgen van colleges, workshops en het organiseren van Israëlreizen, is Diklah actief als mozaïekkunstenares. Meer informatie is te vinden op psefas.nl.

docent: Diklah Zohar


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

×

Snel inschrijven

Tussen woord en beeld

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'