inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Conversos - De eerste Joodse gemeenschap in Amsterdam

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Conversos - De eerste Joodse gemeenschap in Amsterdam
cursusnummer
8039
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
15 december 2019
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat weer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Sefardische Joden of Conversos, die verdreven waren uit Spanje en Portugal, vormden rond 1600 een gemeenschap in Amsterdam, die daar bekend stond als 'De Portugese Natie'. Na generaties gedwongen te hebben geleefd als katholieken, wisten de meesten van hen weinig van het jodendom af.
Toen ze het in Amsterdam veilig genoeg achtten om terug te keren tot het geloof van hun voorouders, waaraan sommigen zich in het geheim hadden gehouden, moesten er veel praktische zaken geregeld worden. Zo moesten er rabbijnen komen om de leden van de gemeente Hebreeuws te leren en ze tegelijkertijd in het gareel te houden, ze moesten de Tora bestuderen en de Talmoed. En dit alles terwijl hun reputatie als gemeenschap bij de dominante samenleving gewaarborgd diende te worden.

Amsterdam was nog niet zo lang protestants en maakte als stad allerlei veranderingen door, waaronder de komst van grote groepen immigranten, zoals de Sefardiem. In dit onrustige, maar binnen Europa relatief vrije landschap, testten de Portugezen hun mogelijkheden. Hoe verhielden zich eigenlijk de stadse praktijken tot de formele besluiten? In deze lezing neemt Julia van der Krieke u mee naar het vroeg zeventiende-eeuwse Amsterdam, waarin leden van een nieuwe religieuze minderheid hun eerste stappen zetten in de Amsterdamse binnenstad. Onderhandelend over hun formele positie, onderwijl allerlei stoutigheden uithalend met dienstmeisjes, rondhangend op de bruggen in de stad, terwijl ze op zaterdag naar het postkantoor gingen en zo meer. Door middel van voorbeelden uit primaire bronnen krijgen we meer inzicht in deze kleurrijke tijd.


Julia van der Krieke (1988) promoveert aan het T.M.C. Asser Instituut in den Haag op de rechtspositie en het vroegmoderne "burgerschap" van de eerste joodse gemeenschap van Amsterdam, Portugese joden die zich vanaf 1590 in de provincie Holland begonnen te vestigen. Julia studeerde Archeologie en Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, maar een minor Joodse Studies aan de Universiteit van Krakau in 2012 inspireerde haar uiteindelijk om verder te gaan met joodse geschiedenis. Ze studeerde af op de idee van een Amsterdams joodse (buurt)identiteit bezien door de ogen van Amsterdams-joodse schrijvers in het interbellum, werkte als stagiair voor Open Joodse Huizen bij het Joods Historisch Museum, won in een interdisciplinair team een EU-wedstrijd voor een monumentontwerp ter herinnering aan de sjoa en leert momenteel modern Hebreeuws.

docent: Julia van der Krieke


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Conversos - De eerste Joodse gemeenschap in Amsterdam

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'