Iedereen is vatbaar voor fake news. Ja, jij ook!

Loading...
Datum
dinsdag 31 oktober '23
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Online
Kosten
€ 17,50

In zijn boek Immuun voor nepnieuws bespreekt Sander van der Linden fake news en propaganda. Als hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge onderzoekt hij of het mogelijk is daartegen immuun te worden.

Een deel van Van der Lindens Joodse familie ondervond de gevolgen van nazipropaganda in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hitler begon zijn propaganda ook niet met “We moeten de Joden in kampen zetten”, zegt Van der Linden in een interview met het AD. “Dat ging veel subtieler, zo van: het gaat slecht met de economie, mensen hebben honger, misschien komt dat doordat we te veel van een bepaald soort mensen hebben? Jaar na jaar na jaar werd de haat opgebouwd. In onze tijd heb je mensen die hetzelfde doen.’’

In zijn boek Immuun voor nepnieuws kaart Sander van der Linden dit probleem aan en biedt hij tegelijkertijd een oplossing. Van der Linden is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge. Hij onderzoekt daar of het mogelijk is een soort immuniteit te ontwikkelen tegen nepnieuws en desinformatie.

Daartoe stelt hij zich de volgende vragen: waarom zijn we zo vatbaar voor nepnieuws? Hoe en waarom verspreidt het zich? En wat kunnen we doen om fake news te bestrijden? Het resultaat is een zeer toegankelijk werk over hoe onze hersenen worstelen met het onderscheiden van feiten en fictie, en hoe we dit kunnen en moeten voorkomen.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.