inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Minhag Europa

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Minhag Europa
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7936
expert
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
17 februari 2019
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Het gebedenboek: al duizend jaar hoeksteen van het Joodse leven, en toch systematisch over het hoofd gezien door erfgoedcollecties, verzamelaars en de wetenschap. Als bron van alledaags gebed zit de 'siddoer' ons dicht op de huid. Zo dicht, dat we er in de regel nauwelijks nog culturele (of monetaire) waarde aan hechten. En dat is jammer, want de historische betekenis van de boeken is omgekeerd evenredig aan die gebrekkige publieke waardering. Gebruikssporen, persoonlijke opdrachten, ex libris en aantekeningen verraden hun rol als stille getuigen van dagelijkse routine, mijlpalen en tragische gebeurtenissen.

Inhoudelijke aanvullingen, updates, vertalingen en andere ingrepen geven inzicht in de voortdurende ontwikkeling van een Joodse gemeenschap in een niet-Joodse omgeving. Etnische en regionale verschillen, religieuze hervorming en interreligieus debat, visies op Israël en de wereld, op God en mens, kerk en staat, emancipatie en integratie - ze zijn allemaal te vinden in en tussen de regels van de vele duizenden gebedenboeken die sinds de uitvinding van de boekdrukkunst zijn verschenen.
Een bedreigd archief, zou je kunnen zeggen, verspreid over synagogen en scholen, musea en bibliotheken, privé-archieven en boekenplanken van Krakow tot Cork.

Het Amsterdamse Minhag Europa-project heeft zich tot doel gesteld dat archief niet alleen voor de vergetelheid te behoeden, maar bovendien te ontsluiten voor allerlei vormen van onderzoek door wetenschappers en geïnteresseerde leken wereldwijd. De recente grootschalige digitalisering van historisch materiaal (waaronder de Amsterdamse Judaïcacollecties) en de ontwikkeling van nieuwe Digital Humanities (DH) technieken, maken het anno 2018 mogelijk deze dubbelslag te maken.

Professor Irene Zwiep biedt ons tijdens de derde Jaap Sajet-lezing een kijkje achter de schermen van dit grote 'project'.


Irene Zwiep (1962) is sinds 1997 als hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek concentreert zich op de Joodse cultuurgeschiedenis vanaf de Middeleeuwen. De nadruk ligt daarbij enerzijds op de Joodse taalfilosofie, anderzijds op de Joodse verlichting, moderniseringsprocessen, en Joodse denkers in het Europa van de negentiende eeuw. Ze is mederedacteur van de wetenschappelijke jaarboeken Studia Rosenthaliana en Zutot, Perspectives on Jewish Culture. Daarnaast vervult ze verschillende academische bestuursfuncties in binnen- en buitenland.

docent: Irene Zwiep


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Minhag Europa

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Tora en daarna'