Jan Willem Kaldenbach (met toestemming gebruikt)

Diamantgracht

Een stadswandeling langs de Amsterdamse diamantindustrie

Loading...
Datum
zondag 7 mei '23
Tijd
11:00 - 13:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Eeuwenlang was Amsterdam dé diamantstad van de wereld. Hier werden vrijwel alle stenen geslepen en verhandeld. In de negentiende eeuw groeide het vak tot grote omvang, met wel 80 fabrieken en meer dan 10.000 vaklieden. Opvallend was de Joodse dominantie, zowel onder de arbeiders als bij de werkgevers.
De grootste concentratie gebouwen is te vinden langs de Nieuwe Achtergracht, waar zich gedurende ruim honderdvijftig jaar het hart van de diamantindustrie vormde. De ontwikkeling van huisnijverheid naar grootschalige, op stoom, en later op elektriciteit aangedreven fabrieken, is nog duidelijk in het straatbeeld terug te zien. Ook de handel en het vakbondswezen hebben zichtbare sporen nagelaten.

Van het Joodse leven, dat nauw met het diamantvak was verbonden, is eveneens veel terug te vinden.
Deze wandeling is gebaseerd op het boek Diamantgracht. Het Joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie waarin schrijver Daniel Metz nieuwe inzichten geeft in het diamantvak en het Joodse leven in Amsterdam tijdens en na de industrialisatie.

Samen met Daniël wandel je langs een aantal diamantslijperijen en -zagerijen (waaronder de oudste diamantfabriek van de stad) en andere plekken en gebouwen die onlosmakelijk verbonden zijn met de diamantindustrie en hoor je de verhalen.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.