De Dode Zeerollen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Ze houden ons al decennialang bezig: de Dode Zeerollen. Tussen 1947 en 1956 hebben bedoeïenen en later ook archeologen fragmenten van maar liefst duizend documenten gevonden in grotten bij de Dode Zee. De meeste documenten maakten deel uit van rollen. De oorspronkelijke vondsten werden gedaan in tijden van oorlog tussen Israël en haar buren, in een onherbergzaam gebied.
Maar wat maakt de Dode Zeerollen eigenlijk zo belangrijk? Het antwoord is eigenlijk simpel: ze bleken van enorm belang te zijn voor veel – en verschillende – onderzoeksgebieden. Denk aan de uitleg en tekst van de Tanach, de geschiedenis van de Hebreeuwse en Aramese taal, de kennis over de Joodse groeperingen in de Tweede Tempel periode, het begin van de gebeden, de achtergrond van het Christendom en nog veel meer. De rollen die in de grotten van Qumran bij de Dode Zee gevonden zijn bevatten een paar honderd fragmenten uit de Tanach en honderden niet-Bijbelse geschriften. Wat waren die geschriften? Een PowerPoint demonstratie zal dit verhelderen.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.