Corona

Ook Crescas past het programma aan. De bijeenkomsten worden tot nader bericht geschorst en de langlopende cursussen worden via een online platform verzorgd. Wij blijven u informeren over de overige lezingen en cursussen via de nieuwsbrief en mail. Onze online aanbod blijft natuurlijk beschikbaar!

inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joodse Mystiek ontrafeld

Lezing

Joodse Mystiek ontrafeld

R.B. Kitaj, Kabbalist and Shekina, 2003. Olieverf op doek. © R.B. Kitaj Estate

cursusnummer
8044
plaats
Amsterdam
datum
1x op dinsdag
18 februari 2020
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 17,50

Voor één van de meest afgeschermde en door geheimhouding omgeven tradities uit het jodendom is het opmerkelijk dat juist de kabbala (letterlijk: ontvangst) zo breed verspreid raakte en tot op de dag van vandaag in veel varianten voortleeft, zowel binnen de Joodse wereld als daarbuiten. Kabbala is sinds de Middeleeuwen de verzamelnaam voor een veelheid aan vroege mystieke overleveringen binnen het jodendom. Deze 'oerkennis' over diepere lagen van de Tora en de goddelijke wereld werd in vroegere tijden alleen gedeeld door Joodse geleerden die in staat waren om deze kennis te kunnen 'ontvangen'. Maar de wereld veranderde en de kabbala veranderde mee, tot aan de hedendaagse verzameling van varianten op deze mystieke tradities die wereldwijd velen inspireren.

Alhoewel deze kennis aanvankelijk mondeling en via teksten werd doorgegeven, ontstonden vanaf de late Middeleeuwen ook visuele uitingsvormen. Joodse mystici begonnen vanaf de late 13de eeuw de kennis in complexe diagrammen te verbeelden en legden deze ook in meterslange boekrollen (ilanot) vast. Ook in de Joodse (volks)cultuur is de invloed van kabbala in veel verschijningsvormen te ontdekken, zoals in Joodse amuletten en in meditatieplakkaten (sjiviti) uit de hele Joodse wereld.

Tijdens deze lezing zal Mirjam Knotter, conservator van het Joods Historisch Museum, u meevoeren langs objecten die de visuele weerslag van kabbala in al haar verscheidenheid weergeeft. Objecten uit de Joodse materiële cultuur, alsook van ver daarbuiten in de moderne en hedendaagse kunsten. Want wat maar weinigen weten, is dat kabbala ook een bijzondere aantrekkingskracht blijkt te hebben voor een rijk geschakeerde verzameling moderne en hedendaagse kunstenaars die inspiratie ontlenen aan aspecten uit de kabbala. Van een abstract-expressionistische kunstenaar als Barnett Newman, een figuratieve kunstenaar als R.B. Kitaj, een neo-expressionist als Anselm Kiefer, tot aan de hedendaagse stemperformance-kunstenaar Victoria Hanna: wat zij allen delen is dat kabbala een bron van inspiratie voor hun werk heeft gevormd.


Mirjam Knotter (1968) is kunsthistoricus en werkt als conservator in het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in het Amsterdamse Joods Cultureel Kwartier. In 2018/19 stelde zij na een onderzoeksproject in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien de tentoonstelling Kabbala - de kunst van de joodse mystiek samen en is mede auteur van de bij de tentoonstellingen uitgebrachte publicatie Kabbalah (Kerber Verlag, 2018).

docent: Mirjam Knotter


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Joodse Mystiek ontrafeld

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Identiteit en lernen'