Hannah Szenes: verzetsstrijder en dichter

Moedig vrouwelijk leiderschap in tijden van vervolging

Hannah Szenes (1921-1944) was een Joods-Hongaarse parachutiste, dichteres en toneelschrijfster. Ze was één van de 37 Joden uit het mandaatgebied Palestina die in de Tweede Wereldoorlog door het Britse leger getraind werden voor een missie om de Joden van Hongarije te redden van transport naar Auschwitz. Szenes werd aan de Hongaarse grens aangehouden, gevangengezet en gemarteld, maar ze gaf geen details van haar missie prijs en werd ten slotte berecht en in Boedapest door een Duits vuurpeloton geëxecuteerd.
Haar gedichten zijn doordrenkt van een diep geloof in haar missie maar ook van liefde voor de natuur en de mens.

In deze lezing vertelt Hannah Neudecker het levensverhaal van Hannah Szenes en leest (in het Ivriet en in vertaling) een selectie van haar gedichten.

Het bekendste gedicht van Hannah Szenes is Halicha LeKesarija ("Een wandeling naar Caesarea") beter bekend als Eli, Eli ("Mijn God, mijn God");

Mijn God, mijn God
laat nooit verdwijnen
Het zand en de zee
Het ruisende water
De bliksemende hemel
Het gebed van de mens.

(vertaling: Siddoer Tov Lehodot)

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.