inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joodse wereldbestormers?

Exentrieke interpreten van het Joodse lot?

Joodse wereldbestormers?
info Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7906
expert
plaats
Amsterdam
data
2x op woensdag
10 en 17 oktober 2018
tijd
20.00-22.00 uur
kosten
€ 60,00

De Joodse trotskist Isaac Deutscher muntte het begrip 'niet-Joodse Jood' voor wijsgeren, wetenschappers en kunstenaars die, hoewel van Joodse afkomst, hun Joodse erfenis relativeerden, transformeerden of zelfs afwezen, maar niettemin (of juist daardoor!) tot de invloedrijkste denkers uit de wereldgeschiedenis uitgroeiden. Hij wees op Baruch Spinoza, Heinrich Heine, Karl Marx, Sigmund Freud en Leon Trotski. Maar we kunnen heel wat recente intellectuelen aan dit lijstje toevoegen: van Edmund Husserl, Rosa Luxemburg of Arthur Koestler tot Noam Chomsky, Maxime Rodinson, Christopher Hitchens of Daniel Barenboim. En wat te denken van de niet-Joodse Jood Jezus van Nazareth?

Hoe verhielden deze wereldbestormers zich tot hun Jood-zijn en hoe beïnvloedde dat hun werk? Hebben zij iets gemeen? Snijdt Deutschers begrip eigenlijk wel hout? En zo ja, wat kan het ons leren om de Joodse identiteit(en) van vandaag beter te begrijpen?


Peter Demant (1951) heeft geschiedenis gestuurd aan de UvA (Ph.D. 1988) en behaalde een livre-docência (post-doc) aan de Universidade de São Paulo in Brazilië. Hij is gespecialiseerd in Israël en de Palestijnen, het moderne Midden-Oosten en de Islamitische wereld. Hij heeft aan diverse universiteiten in binnen- en buitenland gedoceerd en was een aantal jaren projectdirecteur van IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information) in Jeruzalem. Van 2001 tot 2017 was hij als docent verbonden aan de Afdeling Geschiedenis en het International Relations Institute (IRI) van de Universidade de São Paulo. Tegenwoordig woont Demant weer in Nederland waar hij onder meer cursussen verzorgt bij Crescas en bij Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO).

docent: Peter Demant


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Joodse wereldbestormers?

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'