Hebreeuws voor Bar/Bat mitswa - online les

Heb je nooit Hebreeuws leren lezen en jouw bar/bat mitswa leeftijd nadert? Nu voor alle tieners (10-11 jaar) van Nederland en België: een volwaardige bar/bat mitswa cursus, geheel online. Ook als je niet eerder naar Joodse les ging en niet gebonden bent aan een sjoel, kun je deze cursus volgen.

Verdeeld over twee cursusjaren (20 lessen per jaar) leer je Hebreeuws lezen, maak je eenvoudige taaloefeningen en bouw je een Hebreeuwse vocabulaire op van zo’n 400 woorden. Aan het einde van de cursus kun je zelf een ijsje kopen in Tel Aviv en ken je ook de belangrijkste ‘liedjes’ in sjoel en van sjabbat thuis. En natuurlijk ben je een flinke stap verder met je voorbereiding voor je bar/bat Mitswa.

Deze cursus wil Joodse jongeren een stevige basis bieden om na hun bar/bat mitswa volwaardig mee te draaien in een Joodse omgeving.

Let op: je leert tijdens deze cursus niet uit de Tora lajenen (=lezen) voor je bat/bar mitswa.
Wij gebruiken de methode Hoi ik lees Ivriet.

Het lesuur is als volgt ingedeeld: 30 minuten werken we uit het boek en 30 minuten besteden we aan de Joodse praktijk: er wordt verteld over de achtergronden ervan en we leren de berachot, tefilot etc.

Elk les begint en eindigt met een liedje.

Programma-opzet van het eerste jaar:

  • Technisch lezen van de Hebreeuwse letters en nikoed.
  • Woordenschat van 200 woorden uit de tefilah, Sjabbat en feestdagen.
  • Voeren van een kort gesprekje in modern Hebreeuws aan de hand van thema’s uit het lesboek.
  • Kernbegrippen van het Jodendom: het Joodse volk, de Joodse kalender, het kasjroet, Eretz Israel.
  • De dagelijkse praktijk in sjoel: wat is tefilah, hoe zit een sjoeldienst in elkaar, zelf onderdelen van een sjoeldienst leren zingen.
  • De dagelijkse praktijk thuis: Wat is een mezoeza, wat is kabbalat sjabbat, kiddoesj en havdala? Het zelfstandig leren zeggen van Sjema en het zingen van birkat hamazon.
  • Waarom wil je bar/bat mitswa worden?
  • Een derasja schrijven voor je eigen bat/bar mitswa - hoe doe je dat?

Lesmateriaal:
Hoi, ik lees Ivriet I en II; online verkrijgbaar bij Sja'ar, in de webwinkel van WIZO of in de webwinkel ShalomvoorIsrael
Sidoer (afhankelijk van je sjoel/stroming):
- Siach Jitschak Dasberg - voor NIK; verkrijgbaar in de WIZO winkel.
- Sidoer Tov Lehodot voor weekdagen en Sjabbat voor LJG; verkrijgbaar in de webwinkel van Sja’ar, de uitgever van alle Liberaal Joodse boeken.
Daarnaast krijg je lesmateriaal van de docent.

Duur van de cursus: Bar/bat mitswa les online is een 2-jaarscursus met 20 lessen per seizoen. Deze cursus start daarom eens in de twee jaar. Tussentijds instromen kan in overleg.
Frequentie: eens per week een uur
Huiswerk: ja, maximaal 30 minuten per week.

De genoemde prijs is voor één studiejaar.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.