inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Dirigent Jules van Hessen over de 8ste van Mahler

Bijzondere reeks lezingen over Joods-gerelateerde onderwerpen

Dirigent Jules van Hessen over de 8ste van Mahler
info Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

cursusnummer
7925
plaats
Amsterdam
datum
1x op zondag
20 januari 2019
tijd
10.30-11.30 uur
kosten
€ 7,50
GJWN-leden: € 0,00

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland verzorgt al bijna 100 jaar lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar doen ze dat voor de tweede keer in samenwerking met Crescas. Voor leden van het GJWN zijn deze lezingen gratis toegankelijk. Informatie over het lidmaatschap vindt u op de GJWN-website.

Lezing Jules van Hessen: 'De Achtste Symfonie van Mahler'

Gustav Mahlers Achtste Symfonie, 'Die Symphonie der Tausend', is wellicht de meest grootschalige liefdesverklaring uit de muziekgeschiedenis. Dirigent Jules van Hessen gaat in op de ontstaansgeschiedenis van dit intrigerende werk. Waarom schreef Mahler deze fraaie ode, welke teksten gebruikte hij en wat was de rol van zijn vrouw Alma? Natuurlijk gaat Van Hessen ook in op de al dan niet Joodse elementen in het stuk en filosofeert hij over de functie van de Duitstalige Faustteksten die Mahler gebruikte, en het Latijnse Venit Creator Spiritus. Ook gaat Van Hessen in op de praktische aspecten die komen kijken bij het daadwerkelijk uitvoeren van een dergelijk muziekwerk, waarbij honderden musici met een zelfde visie samen dienen te musiceren.


Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Hij studeerde orkestdirectie bij ondermeer Louis Stotijn, Edward Downes en Gennadi Rozjdjestvensky. Hij won internationale dirigentenconcoursen in Kopenhagen en Graz en eindigde enkele malen als finalist van de internationale dirigentencursus van de NOS. Inmiddels heeft hij vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten gedirigeerd en is internationaal een veelgevraagd dirigent. Zo was hij de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde. Jules van Hessen is ook actief als spreker in het bedrijfsleven waar hij de processen waarmee een dirigent te maken heeft toetst aan die van andere beroepsgroepen. Sinds een aantal jaren is zijn concept 'Maestro Jules onthult' een groot succes. Bekende klassieke meesterwerken worden voor de pauze, met live ondersteuning van het orkest toegelicht en na de pauze integraal uitgevoerd. De tv uitzendingen hiervan (AVROTROS) met het Radio Filharmonisch Orkest trokken zo’n 700.000 kijkers. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival. Op 30 november 2017 heeft Jules uit handen van wethouder Simone Kukenheim de ridderode mogen ontvangen.

docent: Jules van Hessen


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Dirigent Jules van Hessen over de 8ste van Mahler

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Cultuur'