inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Joods leven in de IJsselstreek

Stadswandeling door Kampen

Joods leven in de IJsselstreek
cursusnummer
7939
plaats
Kampen
datum
1x op zondag
19 mei 2019
tijd
11.00-13.00 uur
kosten
€ 17,50

Wist u dat er in Kampen óók struikelstenen worden geplaatst voor plaatselijke verzetshelden? Kampen telde begin 14e eeuw al Joodse inwoners, kooplui en geldhandelaren. Het Memorboek van Deutz meldt de ondergang in de tijden van de Zwarte Dood. Kampen was toen een opkomende Hanzestad. Eind 15e en begin 16e eeuw wordt de toelating van Joden verboden. Tijdens de opstand tegen Spanje wordt geloofsvervolging verboden. Kampen had toen lakenindustrie en een groter wordend boerenachterland. In 1661 nodigde de magistraat Portugese Joden uit de internationale handel te bevorderen, wat op den duur mislukte. De Hoogduitse Joden - uit vele delen van Midden-Europa - vormden in de 17e eeuw een eigen gemeente, met sjoel, mikwe en begraafplaats. In de 19e eeuw kwam deze gemeente tot grote bloei, met in 1879 500 leden, een fraaie synagoge (1847), een eigen Joodse school (1822) en een nieuwe begraafplaats (1829) in IJsselmuiden.

Joden namen actief deel aan het economische, sociale en culturele leven. Na 1890 daalde het ledental sterk door de eenzijdige economische ontwikkelingen (sigaren en pannen), waardoor de groei van de bevolking stagneerde. Ook speelde de omslag van liberaal naar gereformeerd een rol bij het vertrek van de families. In 1940 woonden nog 40 Joden in de stad. Na afloop van de oorlog bleek dat alle gedeporteerden waren omgekomen, de gemeente werd in 1947 opgeheven verklaard. Konden de 'eigen' Joden niet worden gered, veel anderen vonden een onderduikplek in de stad en in de wijde omgeving. Tijdens deze rondleiding duikt u in de rijke geschiedenis van de Joodse Kampenaren en ontdekt u de bijzondere rol van deze gemeente binnen Joods Nederland.


Jaap van Gelderen (Rotterdam 1943), woont vanaf 1964 in Kampen waar hij studeerde en wetenschappelijk medewerker was. Zijn belangstelling voor de Joodse geschiedenis dateert al uit zijn vroegste jeugd. In Kampen woonde hij achter een pakhuis/garage: de vroegere synagoge (1847) aan de IJsselkant. Hij dook in de geschiedenis en begon te publiceren wat hij vond vanaf 1975 ("Veilige stad..."). Zo kwam hij in contact met personen met Kamper roots, in Nederland en Israël. Was betrokken bij de restauratie van de sjoel en de inrichting van de damesgalerij tot herinneringsplek. Trouw bezoeker van de symposia over de Nederlands-Joodse geschiedenis. Schreef over Kampen, Oost-Nederland, en ook over de relatie Joden en Christenen in Amsterdam "De Magere Brug" (2000). Bestudeert het werk van de in Kampen geboren auteur Sam. Goudsmit (1884-1954). In veertien portretten wil hij de historie van Joods-Kampen samenvatten. Over de joodse kinderen in WO-II verscheen "Weggetjes naar de vrijheid" (2014, oorspr. 1990).

docent: Jaap van Gelderen


Disclaimer
Indien het aantal deelnemers het aantal beschikbare plaatsen dreigt te overschrijden, zal hiervan melding worden gedaan. Er wordt dan geen aanmelding meer geaccepteerd.
Als er niet direct plaats is in de door u gewenste cursus (vol, of geannuleerd vanwege te weinig aanmeldingen) dan krijgt u daar uiteraard ook bericht van. We informeren u dan ook over een eventuele mogelijke andere cursus of datum/tijdstip.

De inschrijving voor deze editie is helaas gesloten.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven
×

Snel inschrijven

Joods leven in de IJsselstreek

n.v.t.

← Snel & eenvoudigGeavanceerd inschrijven

Wilt u voor meerdere personen of meerdere cursussen tegelijk inschrijven?

Cursussen met hetzelfde thema 'Geschiedenis'