Van kleermaker tot kapo, van nazislachtoffer tot dader

Loading...
Datum
maandag 29 januari '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50

Hoe beland je als slachtoffer van de nazi terreur aan de kant van de daders?

Dat onderwerp vormt de kern van het boek van Aline Pennewaard (historica en onderzoekster).
In Van kleermaker tot kapo schrijft zij over het leven van Heinz Bontscheck, een van de ruim 34.000 Joden die Nazi-Duitsland ontvluchtten en in Nederland belandden.

Na verraad door zijn zwager kwam hij via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht. Daar werd hij kapo, een gevangene die toezicht moest houden op andere gevangenen. Die positie hielp hem overleven, maar het kon niet voorkomen dat hij moest toezien hoe zijn eigen vrouw naar de gaskamers werd gevoerd.

Na de oorlog emigreerde Bontscheck naar Australië, waar andere overlevenden hem herkenden en een aanklacht tegen hem indienden. Ze verklaarden dat ze door Bontscheck nog slechter waren behandeld dan door de Duitsers. Een onderzoek naar de waarheid volgde.

Aline Pennewaard zal deze avond over het grote dilemma van Bontscheck en de vele andere slachtoffers / daders van het nazi regime vertellen.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.